burevestnik.bg - Мобилна версия


Предлагат в НРД лекарите да могат да отписват пациенти от листите си в случай на агресия

Лимитите да отпаднат при лекарите и да се прехвърлят на пациентите, искат още от НСОПЛБ

Предлагат в НРД лекарите да могат да отписват пациенти от листите си в случай на агресия

Редица предложения за промени в следващия тригодишен Национален рамков договор (НРД) правят от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ). Предложенията са изпратени до БЛС, както и до членовете на Борда по Обща медицина към БЛС, обсъдени са от УС и НС на НСОПЛБ и са представени пред участниците в Националната научно-практическа конференция по Обща медицина.

Личните лекари предлагат НЗОК в срок 1-30 септември на текущата година да уведомява (с писма, СМС, електронни съобщения) всички пациенти, за които не е отчетен профилактичен преглед до края на август, както и да ги уведомява при сигнал от страна на изпълнителите на медицинска помощ за неспазване на регламентирания ред и за проява на агресия. В случай на повторен инцидент за същото лице Касата да го уведомява писмено с копие до личния лекар за прекратяването на ползването на медицинска помощ от съответното лечебно заведение и за възможностите да избере друго.

При конфликт, непреодолимо неразбирателство или проявено насилие над личния лекар, се предлага той да прекратява здравното обслужване на агресивния пациент. Така обаче пациентът ще остава без достъп до първична извънболнична медицинска помощ, въпреки че може да се нуждае от такава, затова според семейните лекари трябва да се предвиди ред за извънреден избор на ОПЛ в тези случаи. „Така ще бъде преустановена практиката нормативната уредба да поощрява насилниците над лекари“, смятат от НСОПЛБ.

Предлага се и в НРД да се запише, че лекарят не носи отговорност при неизпълнение от страна на пациента на лекарските предписания, препоръки и назначения, отразени в Амбулаторния лист или друга медицинска документация по смисъла на НРД.

Сред другите предложения са лекари без придобита специалност по обща медицина да могат да извършват дейности в лечебно заведение за ПИМП като наети или заместващи лекар. Лекарите, специализиращи обща медицина в обучителна практика, могат да бъдат заместващи лекари на титуляря за определен от него период.

От Сдружението настояват в НРД да се запише, че обемите и цените на медицински дейности, установени в НРД, са отделна част от съдържанието на типовите договори и анексите се договарят отделно в НРД като притурка към типовите договори. „Много често НЗОК използва порочната практика да обвързва актуализираните цени на медицинските дейности, които са по-благоприятни за изпълнителите, с въвеждане на правила за работа, които са в техен ущърб. Ако БЛС не приеме утежнените правила, НЗОК отказва да актуализира цените“, мотивират искането от НСОПЛБ.

Освен това от Сдружението настояват да отпадне лимитирането на медицинските дейности, а лимитът да се прехвърли към електронния запис на пациентите и в случай на необходимост пациентът да иска разрешение от НЗОК за извършване на допълнителни изследвания и консултации.

Личните лекари настояват да отпадне и попълването и съхранението на цялата хартиена документация поради наличието й в електронен вариант.

Те обаче предлагат и вариант, при който остава подписването от пациента на документацията до въвеждане на електронна идентификация, като това да се изисква само за електронния амбулаторен лист за дейност, заплащана от НЗОК.

От НСОПЛБ отбелязват, че задължението за осигуряване на технически възможно и достъпно средство за подписване от страна на пациента на електронни документи е на съответните държавни институции, а не на лекарите и е недопустимо лекарите да се натоварват с допълнителна административна тежест, за да компенсират несвършената работа от страна на държавните институции. „Особено неуместно е НЗОК да изисква подпис на пациента при предписване на лекарствата, след като отпадна подписът на пациента при отпускане на лекарствата в аптеката“, категорични са от Сдружението.

Пълния текст на предложенията може да видите туктук и тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   V@g*

User Avatar Cf 19.12.2022 09:51:49

Не компютъра лесно се прикриват измамите!

User Avatar можете да се поучите 08.12.2022 12:31:38

от зъболекарите. Техните пациенти обикалят като цветарки от кабиент в кабинет.

User Avatar Elf 24.10.2022 09:41:32

Nachaloto na pridobivaneto na lekarite na chest i dostoinstvo.Vtora stapka -dostoino doplashtane .

User Avatar Мурзилка 23.10.2022 16:23:59

До ЗОЛ вол Тъъпанар...твоите пари потъват при личния лекар без да си го посещавал бре !

User Avatar ЗОЛ вол 29.10.2022 12:12:54

Аз го посещавам веднъж годишно, но парите ми ги разходват безбройните лигльовци, които искат направления през седмица за квото ги засърби.

User Avatar аз 23.10.2022 23:23:46

Всеки ден висите като сополи там!

User Avatar Мурзилка 22.10.2022 07:21:30

Докога ще държите тези лични лекари ? Обвързан с него е излишно...да може да се ходи при всеки !

User Avatar ЗОЛ вол 22.10.2022 09:42:48

Ами ходи, бе! Кой те е спрял!? Но ще си плащаш, няма да ходиш за сметка на моите пари!

User Avatar F20 22.10.2022 07:19:18

Може да не му окажете помощ , но не може да го отпишете от листите си ....право на медицински грижи по Конституция! Иначе ще злоупотребите, ако е агресивно настроен то този пациент е опасен и за всички не само за лекари!

User Avatar чукча 21.10.2022 18:08:51

Изобщо не е наглост! Абсурдно бе лекар да не може да отпише от листата си агресивен, обиждащ и издевателстващ пациент. А такива има във всяка практика. Във всички НРД-та досега за пациента нямаше /и няма/ никакви санкции за нарушаване на правилата, пациентите имат само права.

User Avatar Гост 21.10.2022 18:01:27

Наглост е да няма документ за пред съд ! През компютъра лесно се укрива нарушение!

User Avatar Гост 21.10.2022 18:11:49

Има електронен документ, който е със същата тежест.

User Avatar ЗОЛ 21.10.2022 17:02:29

Наглост на квадрат е това. Тия са нашарили цялото НРД с глупостите си и нито дума за по-добро обслужване на пациента !

User Avatar Пациентите 21.10.2022 17:00:32

Пациентите и по стария закон трябва да уважават лекарите и учителите. И да, редно е при конфликт да си търсят друг лекар, никой на никого не е длъжен.

User Avatar Гост 21.10.2022 16:48:47

По новия закон пациентите ще трябва да уважават лекарите. И учителите по гимнастика.

User Avatar аз 22.10.2022 15:07:02

Колкото по -скъпо плащат,толкова повече уважават!

User Avatar Гост 21.10.2022 16:21:08

Това е наглост !

Още от Новини