burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Огнян Кунчев: Новият подвариант на омикрон ще дойде у нас по Коледа и Нова година

Не трябва да се говори за край на пандемията, категоричен е той

Проф. Огнян Кунчев: Новият подвариант на омикрон ще дойде у нас по Коледа и Нова година

„Не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят празници като Коледа и Нова година“. Това каза пред БТА проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН.

Той бе категоричен, че 

за България е много обезпокоително това, което се случва с коронавируса във Франция и Италия.

„Там един нов подвариант се появи и „тръгна“ нагоре много прогресивно. Това е един нов подвариант на омикрон и от него се повишава броят на смъртните случаи“, подчерта проф. Кунчев.

По думите му този нов подвариант на омикрон все още го няма в Германия и в Австрия, но ще се появи след Коледните празници, когато се съберат много хора на едно място и ако не се спазват ограниченията.

„Новият подвариант е малко по-заразен от предишните, но няма голяма смъртност или тя е такава, каквато е при обикновения омикрон. Този нов вариант преминава относително леко при заразените, но има много случаи на леко прекаран COVID и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко прекаран COVID, но той се оказва много коварен и след него се отключват заболявания, които даден човек даже не ги е имал. Много е опасно, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система“, каза проф. Кунчев.

Той подчерта, че

хората, които имат съпътстващи заболявания, трябва да вземат мерки и да носят предпазни маски.

Математикът обясни, че ако се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни – само за три месеца, у нас са починали 500 души от COVID.

„Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен „бум“ на коронавируса“, припомни математикът.

„Трябва да се обръща внимание на хората, които имат съпътстващи заболявания, като е добре поне те да вземат мерки и да ходят с предпазни маски. Това обаче трябва да са маски с добра защита и да се носят в по-малки помещения, например магазинчета и в градския транспорт. Добре е да се избягват и заведенията, в които има много посетители“, препоръча той.

По думите му не трябва да се говори за край на пандемията от COVID. „И по най-строга дефиниция не може да се каже това, защото всеки ден умират по няколко души“, подчерта проф. Кунчев.

„Точно около празниците ще дойде и ще се засили след Нова година.

Новият подвариант на омикрон се очаква да дойде у нас от държавите, в които много българи работят и учат“, посочи математикът.

„Този подвариант на омикрон предстои да дойде у нас отвън – през Франция и Италия, като пътищата му минават обикновено през Германия и Австрия. В България ние имаме най-много връзки с Германия и Австрия, и с Великобритания. В тези държави има много българи, които работят и учат в университети, и предстои да се завърнат у нас за празниците за Коледа и Нова година“, каза проф. Кунчев.

Той се спря и на темата за ситуация в Китай, където имаше скок на заразените през последните седмици и множество протести срещу ограничителните мерки.

„Там има относително добри мерки и хората ходят с маски, където трябва. Но в Китай, в даден район, когато случаите станат няколко – два-три-четири, веднага съответният регион се затваря и властите искат да локализират „пожара“ още в самото начало. Това е т.нар. политика за нулев COVID, която се прилага в Китай“, припомни проф. Кунчев.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   j8zr

User Avatar Да да 06.12.2022 12:02:09

Боклук!

Още от Новини