burevestnik.bg - Мобилна версия


СЗО ревизира препоръките си за COVID ваксините

СЗО ревизира препоръките си за COVID ваксините

Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) на СЗО ревизира изцяло пътната карта за използването на ваксини срещу COVID-19, съобщи пресслужбата на световната организация. Промените отразяват въздействието на омикрон и придобития висок имунитет на ниво популация поради прекарана инфекция и ваксинация, съобщи пресслужбата на световната организация.

Ревизираната пътна карта очертава три приоритетни групи за употреба за ваксинация срещу COVID-19: висока, средна и ниска. Тези приоритетни групи се основават главно на риска от тежко заболяване и смърт и отчитат ефективността на ваксината, ефективността на разходите, програмните фактори и приемането от общността.

Групата с висок приоритет

включва възрастни хора, по-млади възрастни със значителни съпътстващи заболявания – например диабет и сърдечни заболявания, имунокомпрометирани – например хора, живеещи с ХИВ, и трансплантирани, в това число деца на възраст 6 месеца и по-големи, бременни жени и медицински работници на първа линия. За групата с висок приоритет SAGE препоръчва допълнителен бустер 6 или 12 месеца след последната доза, като времевата рамка зависи от фактори като възраст и имунокомпрометиращи състояния.

Всички препоръки за ваксина срещу COVID-19 са ограничени във времето и се прилагат само за текущия епидемиологичен сценарий и затова допълнителните препоръки за бустер не трябва да се разглеждат като продължаващи годишни бустери за ваксина срещу COVID-19, подчертават от СЗО. Целта е да обслужват страните, които планират ваксинационната си политика в близко до средносрочен план.

Групата със среден приоритет

включва здрави възрастни – обикновено на възраст под 50-60 години, без съпътстващи заболявания, и деца и юноши със съпътстващи заболявания. За тази група SAGE препоръчва първична ваксинация и една бустерна доза. Въпреки че допълнителните бустери са безопасни за тази група, SAGE не ги препоръчва рутинно, като се има предвид сравнително ниската възвращаемост за общественото здраве.

Групата с нисък приоритет

включва здрави деца и юноши на възраст от 6 месеца до 17 години. Първичната и бустерната доза са безопасни и ефективни при деца и юноши. Въпреки това, като се има предвид ниското бреме на заболяването (тежест за обществото и здравната система), SAGE призовава страните, които обмислят ваксиниране на тази възрастова група, да основават решенията си на контекстуални фактори, като тежест, ефективност на разходите и други здравни или програмни приоритети и алтернативни разходи. Въздействието върху общественото здраве от ваксинирането на здрави деца и юноши е сравнително по-ниско от установените ползи от традиционните основни ваксини за деца, като конюгатните ваксини срещу ротавирус, морбили и пневмококи, както и от ваксините срещу COVID-19 за групите с висок и среден приоритет.

Децата с имунокомпрометиращи състояния и съпътстващи заболявания са изправени пред по-висок риск от тежка форма на COVID-19, така че са включени съответно в групите с висок и среден приоритет, подчертават от СЗО. Въпреки, че като цяло е ниска, тежестта на тежкия COVID-19 при бебета под 6 месеца все още е по-висока, отколкото при деца на възраст от 6 месеца до 5 години, отбелязват експертите. Ваксинирането на бременни – включително с допълнителна доза, ако са изминали повече от 6 месеца от последната доза – предпазва както тях, така и плода, като същевременно помага за намаляване на вероятността от хоспитализация на бебето заради COVID-19, допълват те.

Държавите, които вече имат въведена политика за допълнителни бустери, трябва да оценят нуждата от ваксиниране в динамика въз основа на националното бреме на заболяването, ефективността на разходите и алтернативните разходи, препоръчват още от СЗО.

Отделно от пътната карта, SAGE също така актуализира своите препоръки за двувалентни ваксини срещу COVID-19, като сега препоръчва държавите да обмислят използването на двувалентна иРНК ваксина BA.5 за първична имунизация.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   sn3H

Още от Новини