burevestnik.bg - Мобилна версия


БЛС предлага увеличение на цените с 8% за СИМП, ПИМП и болнична помощ от 1 декември

БЛС предлага увеличение на цените с 8% за СИМП, ПИМП и болнична помощ от 1 декември

Увеличение на цените с 8% за СИМП, ПИМП и болнична помощ и с 18% за медико-диагностични дейности от 1 декември предлага БЛС на НЗОК. Предложението е тези  увеличения да са в сила до приемането на редовен бюджет за 2023 г. и подписване на новия тригодишен Рамков договор.

Лекарският съюз смята още, че има различни варианти за разпределение на икономиите от 1 септември, но това, на което съсловната организация държи, е да се приеме методология, която да гарантира, че всички гласувани от парламента средства ще достигнат до изпълнителите на медицинска помощ.

Припомняме, че на заседанието си в сряда Надзорният съвет ще обсъди анекса към НРД 2020-2022, както и последния вариант на методиката, предложена от БЛС.

От Лекарския съюз предлагат от нея да отпадне текста, че формираният остатък от неусвоени средства, предназначени за разходи за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност и за болнична медицинска помощ, не включва средства в размер на 65 млн. лв., тъй като те са предназначени за увеличение на цените за тези дейности, считано от 1 септември. Според тях този текст е ненужен, защото разпределение на неусвоени средства по реда на тази Методика ще се приложи в случай, че има формирани такива и ще се извърши в рамките на формираните остатъци за всеки отделен ред.

Предлага се в Методиката да се добави и част за условията и реда, по които се определя еднократното допълнително заплащане на изпълнителите на медико-диагностични дейности.

По отношение на еднократното допълнително заплащане на изпълнителите на болнична медицинска помощ Лекарският съюз предлага дейностите по интензивни грижи да получат по-високо допълнително заплащане за единица, при разпределението на формирания остатък. По този начин ще бъдат стимулирани лечебните заведения, осъществяващи интензивни грижи, тъй като те имат твърде големи разходи за поддържане на тези структури.

„Относно реда за определяне на еднократно допълнително заплащане на изпълнителите на Първична извънболнична медицинска помощ – приемаме Вашите предложения за начина на разпределение на неразходвания остатък“, казват от БЛС в писмото си до Здравната каса.

Хронологията на кореспонденцията между Лекарския съюз и НЗОК може да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Th8A

User Avatar Гост 22.11.2022 14:28:46

Тя инфлацията е над 25%,ЗА някои неЩа 90-100% ,всичко е поскъпнало като медицински консумативи, да не говорим за ток, отопление и т.н. Тоест скапаните НЗОК, МЗ,правителство,парламент очакват здравните заведения да работят под технологичната себестойност на труда . Да не съм чул някой галфон да се оплаква после, ч е плащал/доплащал повече за здравни услуги.

User Avatar аз 22.11.2022 09:07:06

Аз от Игнажден до Йордановден излизам във ваканция. Да ги лекува политическата пасмина.

User Avatar До Тръстиката 21.11.2022 23:19:49

Ей, клошар, пациентела си ти, при това на психодиспансера. Чаткаш ли, клоши?

User Avatar Гост 22.11.2022 11:35:27

Nigga, ти дори не знаеш къде да постнеш комнетара си ,некадърник. И да, ще плащаш кеш и ще ти плющят големите пролетарски уши,гаранция. Колкото жалката фалпива НЗОК плаща за теб толкова тройно и четворно ще си доплащаш за всичко. Понеже сте много хитри и нагли.

User Avatar Доктор от "Тръстиката" 21.11.2022 20:51:32

"БЛС предлага увеличение на цените с 8% за СИМП, ПИМП и болнична помощ от 1 декември" А БЕ ТЕЗИ ИДИОТИ ОТ ОТВРАТИТЕЛНИЯ БЛС ДО КОГА ЩЕ НИ ПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ? КАК ДА НЕ ГИ Е СРАМ ДА ПРЕДЛАГАТ ТАКОВА МИЖАВО УВЕЛИЧЕНИЕ, КОГАТО ВСИЧКО ДРУГО СКОЧИ С ФАНАТСТИЧНИ НОВИ ЦЕНИ? МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ОТ ГОДИНИ СА НЕДОФИНАНСИРАНИ В ПЪТИ ПОД ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИВА! НОВИЯТ НРД ПАК ОБРИЧА НА МИЗЕРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ДЖЕНДЪРСКИЯТ БЛС ОТНОВО НИ ПРЕДАВА И НАДУПЕНО СЕ СЪГЛАСЯВА! ПРОСТО НИ ПРИНУЖДАВАТ ДА КЪСАМЕ ВСЯКАКВИ ДОГОВОРИ С НЗОК И ДА ПРЕМИНАВАМЕ ИЗЦЯЛО НА ЧАСТНО С КЕШОВО ЗАПЛАЩАНЕ! ДОТЕГНА НИ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН И ОТГОВОРЕН ЛЕКАРСКИ ТРУД ДА СЕ ЗАПЛАЩА В ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ОТ ТОЗИ НА ФРИЗЬОРКАТА, ГЛЕДАЧКАТА, БАЯЧКАТА, ПРОСТАЦИТЕ СПОРТИСТИ И ВСЯКАКВА ДРУГА СВОЛОЧ! САМО ЧАСТНО, САМО КЕШ И ПАЦИЕНТЕЛАТА ДА ОСРЕБРЯВА КАСОВИЯ СИ БОН КЪДЕТО ИСКА! А БЛС Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗТУРИ И ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ПРИНУДИТЕЛНОТО И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЛЕНСТВО В НЕГО!!!

User Avatar Мнение 21.11.2022 20:56:31

БЛС е казионна, квесторска структура създадена да държи в страх докторите от лишаване от права и в подчинение на управляващите! Да се разтури, като наистина противоконституционна!!!

Още от Новини