burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Брънзалов: Има тотални изблици на унижение на българския лекар от страна на касата

Д-р Брънзалов: Има тотални изблици на унижение на българския лекар от страна на касата

„Вакуумът във властта и дълбоката криза доведоха до такива противоречия, каквито има между БЛС и Здравната каса, но тук става въпрос за нарушения на закона, за нарушаване тотално на договорния процес. След последните предложения на НЗОК за НРД има тотални изблици на унижение на българския лекар“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС.

Той сподели удовлетворение от факта, че един уважаван лекар с авторитет, какъвто е проф. Габровски, е решил да влезе в политиката с номинацията за премиерски пост.

„Убеден съм, че проф. Габровски е ерудиран човек с добри контакти. Няма политически ангажименти, но този човек решава да носи кръста за създаване на правителство, когато на България ѝ е изключително необходимо. В момента, за да не искаш да се състави правителство, трябва да си или анархист, или глупав. България има неистова нужда от съставяне на правителство, защото вакуумът във властта води само до негативни последствия“, категоричен бе д-р Брънзалов.

Навлизайки в темата за нарастващото напрежение между НЗОК и БЛС, той припомни изначалното условие за подписването на НРД.

„Законът повелява, че договор може да има след съгласие и преговори между двете страни. Във времето държахме много мостове. Не беше времето да поставяме тези неразбирателства на масата, но решихме, че вече е дошъл този момент, защото на нас документи, които касаят начина на работа на всички български лекари и специалисти по здравни грижи, вече ни се подхвърлят само за подпис“, заяви д-р Брънзалов.

Той припомни, че към 30 септември е трябвало да се направи равносметка как върви усвояването на средства и евентуално да се предприемат мерки, ако те са надвишени.

„Естествено ще се намалят цените, защото това е бюджет и ние трябва да влезем в него, но ако не успеем, трябва да се върви към вариант, в който да се разберем. Трябва да се прави разлика между реален преглед от страна на лекаря с анамнеза и статус и между самото вкарване на данните за преглед в системата“, посочи лекарят.

Той бе категоричен, че от създалото се напрежение страдат пациентите, а конструктивен диалог няма и на практика се подават документи само за подпис.

„Трябва да запознаем българското общество, което ще страда от тези неща, не защото лекарите не искат да помагат, а защото им се слагат стопери“, обясни д-р Брънзалов и подчерта несъстоятелността на тезата за 15-минутния преглед.

„Всички районни колегии на БЛС искат оставката на проф. Салчев и на д-р Златанов, който е шеф на надзора на Здравната каса. Ние като лекари до този момент доста време стискахме зъби и разбирахме ситуацията“, каза в заключение д-р Брънзалов.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   fLFa

User Avatar Лекар 11.12.2022 16:29:44

Не е лошо да се сложи един език на професор Габровски, въпреки че никога няма да стане премиер.

User Avatar Гост 07.12.2022 21:53:35

Само пари ви главите и узаките, хайде поработете, пък тогава заповядайте на масата с исканията си

User Avatar Гост 08.12.2022 17:26:33

Следващия път като дойдеш при мен ще ти кажа :Вие пациентите само се влачите и болести имате в главата. Айде полекувайте се де кво намерите и тогава ще идвате при доктора'. С вашите камъни по вашите кратуни наглли. Някакъв пуяк с основно образование ще казва на лекарите да работели. Ти какво си направил за обществото бе, плюскач ?

User Avatar Гост 06.12.2022 19:42:54

Все пак нека да се замислим защо НЗОК обслужва лобистки интереси в ущърб на пациентите и лекарите. Вярно, че БЛС пара не струва, но и в касата са службогонци, нехаят за България.

User Avatar Гост 06.12.2022 18:36:03

Опитват се да рекетират и силово да бягат от контрол !!! Все пак има и достойни лекари !

User Avatar Гост 06.12.2022 20:25:43

Вие се опитвате да бягате от плащане. Няма къде да избягате!

User Avatar Гост 06.12.2022 12:31:11

Едва ли някой гледа сериозно на воплите на лекарския съюз. Тази организация отдавна е обезличена. За голямо съжаление...

User Avatar Наблюдател 06.12.2022 12:23:47

По-голямо самоунижение, което самите ОПЛ в лицето на собственото си ръководство си причиняват, трудно може да бъде постигнато

Още от Новини