burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Калъчев: Прехвърлили сме билото на COVID вълната

У нас над 30% от хората не са се срещали с коронавируса и това крие опасности, каза той

Д-р Калъчев: Прехвърлили сме билото на COVID вълната

„Убеден съм, че сме прехвърлили билото. Няма да имаме изчистване на вариантите, защото лятното движение в Европа е невъобразимо. огромно е натоварването по КПП-та и летища. Да си мислим, че ще изчистим някакъв доминантен вариант, е малко нереалистично“. Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига частни лаборатории.

„За хората, които не са коронавирус „девствени“, тоест които имат ваксина или са преболедували, сегашното заразяване с актуалния за момента щам няма да доведе до кой знае какви последствия – имаш сополи, ще кихнеш, малко температура, лека кашлица, дращене в гърлото. За една седмица приключва цялата драматургията“, каза специалистът.

Той подчерта, че все още у нас над 30% от населението не се е срещало с вируса, посочи Калъчев и това крие много опасности.

„И там са тези, които могат да бъдат с лошата прогноза като степен на протичане на инфекцията, колкото и този вирус да е вече по-ниско патогенен“, подчерта д-р Калъчев.

Той обясни, че при тях по-малко от 5% са поставените първи дози ваксина и потвърди, че интересът е основно към бустерните дози и ваксини се бракуват постоянно в цялата страна.

„Битката за мисленето на тези хора беше загубена доста отдавна. Теорията на конспирацията победи“, каза лекарят.

Той се спря и на темата за ранната диагностика на заболяванията и изрази мнение, че тя си остава сериозен проблем, заради ограниченията, в това число и на антигенните и PCR тестовете за COVID.

„С диагностика не обичаме да се занимаваме в нашата република, не ни е любимо да се правят с диагностични неща. Вижте колко ограничения има в първичната помощ за какво ли не. Всичките тези ограничения, които се налагат на личните лекари, рефлектират в това, че получаваме все по-скъпа помощ. Когато личният лекар не може да предпише скенер, трябва да пациентът да мине през една хоспитализация, защото и там има скенер. Това е директно стимулиране на излишна хоспитализация“, коментира д-р Калъчев.

„Могат и трябва да се субсидират дейности, които не работят, за да имат готовност да работят. Епидемията го показа много ясно – с инфекциозните отделения, с липсата на апарати, с липсата на кислородни инсталации“, категоричен бе той.


Коментари по темата


   *meb

User Avatar Гост 08.08.2022 04:14:37

Porca puttana както биха казали италианците.

User Avatar Gost 06.08.2022 18:07:15

Грух-грух Калъчко!!!

User Avatar Гост 06.08.2022 12:06:48

Много елементарен тип.

User Avatar Гост 06.08.2022 00:03:58

Рядко алчен и нагъл тип,никога не е бил истински лекар.

User Avatar Гост 05.08.2022 22:21:01

Много неграмотно говори този лекар, сякаш е пропуснал от 1 до 5 клас.

Още от Новини