burevestnik.bg - Мобилна версия


Pfizer ще намали броя на ваксините срещу COVID-19 за Европа, но срещу такса

Pfizer ще намали броя на ваксините срещу COVID-19 за Европа, но срещу такса

Производителят на ваксини срещу COVID-19 Pfizer-Biontech се е договорил с Европейската комисия за намаляване на броя, който ЕС трябва да закупи, и да измести крайния срок за доставка до 2026 г., съобщи "Ройтерс", цитиран от „Дневник“.

Промяната в договора намалява с около една трета броя на оставащите дози, които ЕС трябва да купи, но ще трябва да плати такса за всяка отменена доза. След плащането на таксата, чийто размер не се съобщава, първоначално договорените дози ще бъдат превърнати в незадължителни поръчки.

Ако епидемиологичната обстановка се влоши, държавите ще могат да поискат да се върнат към първоначално договорените количества. В този случай предварително платената такса ще им бъде приспадната от цената на ваксините.

Доставките ще бъдат разсрочени през следващите четири години, вместо до края на 2023 г., както е според първоначалния договор. Цената на ваксините няма да се променя за удължения до 2026 г. срок, съобщи в петък Европейската комисия, отказвайки да посочи сумата, която в момента се плаща на Pfizer-Biontech за всяка доза. Запазва се изискването производителят да разработи адаптирани ваксини, ако се появи нов вариант на коронавируса, който избягва защитата на настоящия препарат.

Държавите, които се откажат да участват при новите условия, ще продължат да бъдат обвързани от договорните задължения, валидни преди предоговарянето.

Споразумението, което беше официално потвърдено от Европейската комисия, идва след месеци преговори за коригиране на договора, сключен от името на европейските държави за доставка на 1.8 млрд. дози ваксини (900 млн. и възможност за купуване на още 900 млн. дози) през 2022-2023 г.

Еврокомисията беше натоварена от правителствата да осигури неговата промяна поради глобалното пренасищане на ваксини срещу COVID-19 и спада на интереса към имунизиране в ЕС, където 73% от населението е ваксинирано.

Около половината или повече от първите 900 милиона дози от този договор все още не са доставени. ЕС не е заявил, че ще се възползва от допълнителната възможност. По данни на Европейската комисия тази година 27-те членки на ЕС би трябвало да получат общо около 450 млн. дози ваксини.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   mStC

User Avatar Гост 28.05.2023 10:00:10

Идва ли зомби апокалипсисът? Германско проучване: Спайк протеини от вируси и ваксини причиняват смъртта на мозъчните клетки. Наскоро публикувано немско проучване показва, че пиковите протеини от Covid-19 и ваксините срещу Covid причиняват смърт на мозъчни клетки. Повтарящите се ваксиниции изглеждат контрапродуктивни в това отношение. Това може да доведе до трайно увреждане на мозъка. Колко опасни са наистина шиповите протеини SARS-CoV-2? С оглед на все по-критичните резултати от изследването, възниква въпросът дали продължаващите инжекции с генните спринцовки, които също съдържат тези шипове протеини, не са просто невероятно опасни. Това се показва и от изследването SARS-CoV-2 Spike Protein Accumulation in the Skull-MeningesBrain Axis: Potential Iplications for Long-Term Neurological Complications in post-COVID-19 , което изследва ефектите на тези протеини върху мозъка.

Още от Новини