burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Маджаров: Спешно трябва да се приеме методика за разпределянето на средствата от икономиите и резерва на НЗОК

Д-р Маджаров: Спешно  трябва да се приеме методика за разпределянето на средствата от икономиите и резерва на НЗОК

С председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров от Zdrave.net разговаряхме за протестите на медиците, отчета на НЗОК за деветмесечието и какво предстои до края на годината.

Д-р Маджаров, ВАС спря окончателно действието на текстовете в НРД, с които се задължаваха болниците да дават заплати на медиците според КТД. Какви ще са последствията от това?

Решението на съда не облекчава положението на болниците и няма и да го облекчи. Работещите колеги ще продължат да настояват за по-високите си възнаграждения. Ако има нещо положително, то това е, че лечебните заведения ще могат да получават договорените по-високи цени на дейности.

Медиците от МОБАЛ-Велико Търново излязоха на протест заради ниските си заплати. Каква е причината да не могат да бъдат увеличени възнагражденията им?

Протестът на медиците във Велико Търново заради ниските възнаграждения на работещите там колеги вероятно ще бъде последван и от други болници в страната. Областните и общинските болници от няколко месеца вече алармират, че не могат с наличния обем работа, с цените на клиничните пътеки, които бяха осигурени при преговорите през пролетта, и с бюджетите, които имат, да повишат заплатите до нивата, заложени в НРД. Бяха посочени едни цифри и лекарите и медицинските сестри очакваха, че ще получат това увеличение. Още повече, че имаше места, където държавата изпълни своите ангажименти като работодател: Центровете за спешна медицинска помощ; детските ясли към общините – и там заплатите бяха повишени.

Отчетът на НЗОК към 30 септември показва, че сме били прави още от началото на годината, когато твърдяхме, че средствата в бюджета на Касата са достатъчни, за да има увеличение на цените на клиничните пътеки не с 25%, а с 30-35%. Знаем, че броят на пациентите не може да се увеличава непрекъснато, както и че в някои болници няма достатъчно пациенти, а системата за заплащане в момента е на преминал пациент.

Това означава, че нито увеличението на цените на пътеките, нито намалението на обемите, което постигнахте тази година, е било достатъчно.

Точно така. Ние предложихме драстично по-голямо намаление на броя на предвижданите хоспитализации, а предложенията ни за цени до голяма степен отразяваха дисбаланса между отделните клинични пътеки в последните 10-15 години. За съжаление в процеса на преговорите предложените от нас параметри претърпяха промени, въпреки това обаче нямаше как да не подпишем увеличение на цените от 1 май, в противен случай и това, което успяхме да договорим с толкова усилия, нямаше да влезе в сила. Припомням, че ръководството на Касата, в лицето на Надзора на НЗОК, твърдеше, че няма никаква възможност цените на пътеките да се повишат с повече от 4% до 6% средно, защото нямало достатъчно пари в бюджета. Към сегашната дата се вижда, че не само има достатъчно пари, но и огромна част от болниците не успяха да си заработят месечните си бюджети. Към 30 септември има приблизително 135 млн. лв. икономии в бюджета на Касата по перо болнична помощ. На обикновен език означава, че болниците, въпреки усилията, които са положили, те не са успели да постигнат стойностите, които Касата им е определила като прогнозни стойности за деветмесечието.  Съответно това рефлектира като по-нисък приход. Категорични сме, че болниците трябва да лекуват само тези пациенти, които имат необходимост. Трябва да е пределно ясно: БЛС не настоява болниците да получават субсидии  На тях трябва да им се заплаща за свършена работа, но докато извървим пътя до реално остойностяване на медицинските дейности и труд е необходимо ежегодно компенсиращо  увеличение на цените. Важно е да отбележим, че има формирани и около 40 млн. лв. надлимитни средства, но те се дължат на нови дейности, които се изпълняват в някои лечебни заведения. Пари за тях също има, няма притеснение за Касата.

Възможно ли е при това положение – реализирани икономии и наличен резерв, в оставащите месеци от годината да бъдат променени цените на пътеките така, че да компенсират липсата на пациенти?

Има различни варианти. Би трябвало в резултат от преговорите между БЛС и НЗОК да се подпише такава рамка, в която през цените и през правилна оценка на очаквания брой пациентите, заложените средства в бюджета на НЗОК за болнична помощ да достигнат до лечебните заведения в страната. По време на разговорите с Касата беше обсъждано всички средства от бюджета да бъдат разпределени по лечебните заведения до 30 септември, а останалите два месеца да бъдат покрити със средствата от резерва. Важно е да отбележим, че бюджетната година приключва на 30 ноември, а не на 31 декември. Заплащането за декември се извършва със средства от бюджета за следващата година. Ние вече сме в началото на октомври и въпреки възможностите за предвиждания и за предварителни изчисления и този път Касата отново умишлено изчака да мине края на септември. Тези разчети трябваше да са готови преди месец, за да може болниците да работят със завишени бюджети до края на бюджетната година (октомври и ноември месец).

Дори и към момента ние нямаме покана да разгледаме ситуацията, въпреки че законът задължава НЗОК при наличие или липса на икономии да обсъжда по-нататъшните действия с БЛС. За пореден път Надзора на НЗОК си позволява да нарушава закона.

Какво предстои в такъв случай?

Реализираните към 30 септември икономии просто бяха разпределени от НЗОК по месеци до края на годината по лечебните заведения, без изобщо да се говори за резерва. Излиза, че Касата смята с парите, които бяха предвидени до 30 септември, да изкара цялата година.

Подхвърлят се предложения резервът да се отвори декември месец, което означава, че неразпределените средства за болнична помощ няма как да бъдат използвани дори за авансови плащания, макар че е порочна практиката с пари от тази година да се плащат дейности от следващата. Това ни кара да мислим, че тези 170 млн. лв. в резерва за болнична помощ може да бъдат използвани за нещо друго или да се възстановят в бюджета на държавата.

Описах една ситуация, в която времето е изключително кратко и единственият начин да бъдат подпомогнати лечебните заведения е с НЗОК спешно да приемем методика за разпределянето на средствата, така както направихме миналата година с икономиите за първичната и специализираната извънболнична помощ.

Идеята е цените на дейностите в болничната помощ да бъдат увеличени със задна дата и лечебните заведения да получат до средата на декември реализираните икономии спрямо извършената от тях дейност. Така практически всеки ще получи това, което е изработил. Това може да се случи в рамките на няколко дни, но от Надзора на НЗОК отново бавят нещата.

Изпратили сме писмо преди няколко дни с молба за среща, за да обсъдим как да се използва резерва. Виждаме, че се говори за освобождаване на 6 млн. лв., за да се покрият цените на детските кардиохирургични пътеки, но те се покриват от общите бюджети на болниците, които ги изпълняват, и това решение не е логично, няма общо с действителността. Единствената причина, поради която трябва да се отвори резервът, е, за да се осигури по-голяма месечна сума за лечебните заведения. За пореден път виждаме политика от страна НЗОК, която разчита на това, че на огромна част от обществото му е трудно да чете данните от Касата. Става въпрос за една огромна каша от таблици, които ако не се разглеждат от експерти, каквито имаме ние в Лекарския съюз, практически нищо не говорят на хората. На Надзорния съвет се показват едни цифри и те просто ги гласуват. Това не може да се случи при нас. Ние сме партньори на Здравната каса от създаването й и можем да твърдим, че не по-зле от тях разбираме системата. Аз лично съм бил директор на голяма РЗОК и познавам процесите отлично. Ще припомня, че миналата година предприехме крути мерки по същата причина, защото пак виждахме в стенограмите от заседанията на Надзорния съвет, че се докладват неверни неща и се правят директни нарушения на Закона за бюджета на Касата. Бяхме принудени да сигнализираме Прокуратурата, ДАНС и Сметната палата.

Какво се случи тогава със сигналите?

Веднага след нашите сигнали спешно бяха ревизирани данните и се взе решение за разпределянето икономиите, които Касата твърдеше, че не съществуват. Така не допуснахме да бъде извършено престъпление, не се укриха средства и поради тази причина следствените органи приключиха преписката, но не съм сигурен, че са приключили наблюдението. Тук е мястото да кажа, че ако тогава не бяхме договорили тези средства като икономии да постъпят в извънболничната помощ и не бяхме договорили нови цени в първичната и специализирана доболнична помощ, дигитализацията там щеше да бъде катастрофално провалена. Тежестта от нея беше компенсирана само с тези средства.

Ще ви върна отново към състоянието на болничната помощ сега. В НРД е записано, че само на лечебните заведения, които са постигнали нивата на заплащане по КТД, ще им бъде платена дейността по новите цени на пътеките. Оказва се обаче, че новите цени са необходими, за да се постигнат тези заплати. Това не е ли омагьосан кръг?

Изключително трудно постигнахме един гратисен период от 1 май до 1 август, в който всички получиха заплащане по увеличените цени с много по-малки изисквания. Това беше като обещание, че е преходен период, през който МЗ трябваше да направи анализ и оценка на ситуацията в страната и сигналите, които идват от различните болници и евентуално някои лечебни заведения, които са в най-тежко състояние, трябваше да бъдат подпомогнати от държавата. По разбираеми и обективни причини предвид политическата обстановка в страната обаче това не се случи. Независимо дали е правилно или неправилно, ние нямаше как да не се съгласим с настояването за увеличаване на доходите на медиците. Единственото, което можехме да направим, е да се борим за допълнителни средства, за да могат лечебните заведения да дадат посочените възнаграждения. Изискването влезе в сила от 1 август, а тези заплати трябваше да се получат в края на септември. Както става ясно, това на много места не е факт и колегите с основание протестират. На този фон ние отново ставаме свидетели на старата схема, която от 10-15 години явно е под диктовката на един и същи човек, с основна цел не да се стабилизира и обезпечи здравната системи, а да се скрият средства с елементарен аргумент – „не можаха да ги заработят“. Когато определяш ниски цени и залагаш нереално висок брой пациенти е ясно, че лечебните заведения в голямата си част няма да успеят да заработят парите и ще предлагат все по-ниско качество на услугите. Това е още един аргумент спешно да се отвори резервът и да се приеме методика за преразпределяне на икономиите. Така болниците ще бъдат подкрепени в усилието си да увеличат заплатите и да плащат високите сметки за ток. В противен случай, независимо кой е министър и какво е управлението на държавата, ще има масова верижна реакция от протести в структуроопределящите областни болници. На местата, в които лекарите и сестрите получават около 900 лв. и практически са на минимална работна заплата, няма какво да очакваме като медицинска помощ. Истината е, че младите колеги, дори да имат желание да дадат силите си и уменията си за своя роден край, предлагайки им подобни възнаграждения няма как да останат там. Грижата за регионите трябва да бъде държавна политика, която да бъде прокарвана и през инструмента НЗОК.

Все пак има лечебни заведения, които са успели да се справят със заплатите?

В миналото заплатите навсякъде бяха еднакви. От десетилетия живеем в пазарна икономика. Има лечебни заведения, които дават и много по-големи заплати от изискваните в момента, и други, които както вече казахме категорично не се справят и трябва да бъдат подкрепени. Единият начин това да се случи е именно чрез икономиите в бюджета на Касата. Скандалното е, че вместо това вече да е факт, в момента отново се подготвя икономиите да бъдат похарчени за друго на фона на това, че 80% от общинските и областните болници в страната не могат да постигнат заложените възнаграждения. 2000 лв. за лекари и 1500 лв. не са големи заплати за висококвалифициран труд – те по-скоро вече са минимални. Моят апел е обществото и тези, които се интересуват от ситуацията в здравеопазването ни, да не се поддават на фалшивите, мъгляви обяснения от страна на Надзора на НЗОК. Има ясни индикатори, които да дават пълна картина за финансовото състояние на Касата – макрорамка на бюджета на НЗОК, разпределена по пера на средствата в болнична, първична извънболнична, специализирана извънболнична помощ, лекарства и медицински изделия, както и изпълнението на бюджета към 30 септември, очакваното му изпълнение към 30 ноември. Проследявайки внимателно тези индикатори е най-лесният начин да се проследи има ли опит за укриване на средства и злоупотреби. Проследявайки тези индикатори става повече от ясно, че в болнична помощ има икономии от 135 млн. лв., освен тях има и неразпределени около 170 млн. лв. в резерва. За колегите в страната и директорите на лечебните заведения казвам – пари до края на годината в бюджета на НЗОК има достатъчно. Реално с икономиите се осигуряват средномесечните бюджети, които до този момент са имали болниците, а освобождаването на резерва би дал възможност да се разпределят към лечебните заведения допълнително по около 35 млн. на месец до края на годината.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   LxNT

User Avatar dolphin 07.10.2022 16:30:54

Колко години е бил директор на голяма РЗОК, д-р Маджаров? Колко договора е сключил? Защо не е продължил да увеличава този голям опит в полза на системата? Защо подписва текстове в НРД за които след това се радва, че са отменени? .........

Още от ГОСТ на zdrave.net