burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Брънзалов: Колегите не са длъжни да оказват помощ на агресивни пациенти, ако състоянието им не е животозастрашаващо

Д-р Брънзалов: Колегите не са длъжни да оказват помощ на агресивни пациенти, ако състоянието им не е животозастрашаващо

Два случая на физическа агресия срещу медици нашумяха в края на януари. Първият беше срещу дежурният лекар в Спешно отделение на МБАЛ-Хасково д-р Димитър Кючуков, който беше нападнат на 18 януари от близки на пациент в лечебното заведение. Д-р Кючуков им направил неколкократно забележка, че вдигат много шум, докато чакат. Тогава единият от мъжете отправил обидни реплики към него, а другия му нанесъл няколко удара в областта на бъбреците и ребрата.

Ден по-рано пък 17-годишна родилка разби лицето на парамедик пред Втора градска болница, защото с линейката закачил леко майка й. „Пострадалата“ жена също се включи в побоя над медика, като дори се опита да спре лекаря с него да му помогне и да спре кръвотечението.

По повод тези случаи от Zdrave.net разговаряхме със зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов дали зачестяват случаите на агресия срещу медици, достатъчни ли са взетите мерки, какво може да бъде направено, за да се намалят случаите на нападенията над лекари и как ще бъде върната справедливостта в системата.

Д-р Брънзалов, нарастват случаите на вербална агресия срещу медици, но нарастват и случаите на физическа агресия. На какво се дължи това?

По принцип обществото е много по-взискателно към нашата професия и ние сме го приели, ставайки лекари. Понякога обаче се получават разминавания между това, което получава пациентът и това, което очаква. Каква ще бъде реакцията при това разминаване зависи от състоянието на пациента, кондицията, в която се намира, но най-вече от възпитанието му. Проблемът с агресията е многолик, но се проявява различно в отделните медицински специалности. Особено потърпевши са медиците в ЦСМП и общопрактикуващите лекари. По наши проучвания над 55% от лекарите са били обект на някаква форма на насилие, докато са изпълнявали професионалния си дълг. Никой лекар не отива на работа с друга цел освен да лекува и не може да има такова отношение към човек, който се опитва да дава здраве, дори и да не е в обема, очакван от конкретния пациент. Същевременно страхът на лекаря, че ще претърпи каквато и да било форма на насилие – физическа или вербална, води до влошаване на качеството на работата му. Това влошаване пък пряко се отразява върху пациента и се получава омагьосан кръг.

Чувството за безнаказаност ли е водещата причина за агресивното отношение?

Сещам се за много учреждения, където се чака много по-дълго, административната работа е много повече, отколкото при нас, а в чакалните е такава дисциплина, че муха да бръмне, ще се чуе. Виждал съм го дори и в лечебни заведения у нас. За да се получи това навсякъде, е необходимо да се работи на всички нива. Лекарите сами не можем да се справим с това нещо. Всеки случай на адекватна присъда за насилие спрямо лекарите трябва да бъде популяризиран, за да се види, че такова деяние не остава безнаказано.

Какви трябва да бъдат наказанията, за да може да бъде предотвратена агресията?

Да посегнеш на лекар на работното му място, в момент, в който се опитва да лекува, е много по-голямо нарушение от спречкване на улицата. Във всички случаи правосъдието трябва да бъде прецизирано. Наказанията при всички случаи трябва да бъдат възможно най-тежки.

Освен това колегите не са длъжни да оказват медицинска помощ  на агресивни пациенти, когато тяхното състояние на е животозастрашаващо. Не може някой да ти крещи насреща, в повечето случаи безпочвено, а ти да се опитваш да го лекуваш.

Какви действия може да предприеме съсловната организация в случаи като споменатите по-горе, освен да бъдат осъдени в позиция?

Ние сме ги предприели отдавна. През 2020 г. беше открит т.нар. червен телефон – директна линия с Главна прокуратура, когато има сигнал за насилие над лекар. Колегите могат да разчитат и на юристите на БЛС за помощ. Явно това обаче не е достатъчно. Не са достатъчни и кампаниите, които правим срещу насилието над лекари. Нужно е да се издигне авторитетът на лекарската професия в училището, сред подрастващите, защото професията беше смазана през годините.

Ние сме се заели вече с подготовката на медиците. Провеждат се различни курсове за обучение на колеги от цялата страна какво да им е поведението в такива случаи. Курсовете се провеждат от водещи специалисти от „Лабораторията по психично здраве и превенция“ към ВМА. Създали сме брошури, в които са описани различни варианти какво поведение трябва да избират колегите спрямо агресивен пациент. Предстои и издаването на кратко ръководство, изготвено от Етичната комисия на БЛС, какво трябва да бъде поведението на лекарите към пациентите им въобще.

2017 г. стартира националната кампания срещу насилието над медици „Пребори гнева“, по която всяка година има различни активности, но явно трябва да бъдат по-чести. Съсловната организация организира и кръгла маса с широка институционална представителност на тема „Мерки срещу агресията към медицински лица“.

Какво обаче трябва да направят лекарите, за да бъде издигнат отново авторитетът на професията им?

Много често говорим за правата на пациентите и това почти не се случва по отношение на задълженията им. Ще дам пример от моята практика: Редовно идват пациенти, които ми нареждат какво да направя като лекар, защото някой друг им е казал. В огромния процент този, който е казал, даже не е медик. Влиза в кабинета ми и заявява, че е дошъл за три направления – за кардиолог, съдов хирург и невролог и аз му отговарям: В този кабинет се влиза с оплаквания, не с искания. В противен случай ние сме талономати и каквото пожелае пациентът, трябва да му го напишем. Кой бърка в случая?

Как би могло да се възстанови усещането за справедливост в системата?

Чрез подготовката на медиците за поведение в рискови ситуации, повишаване на авторитета на съсловието в обществото, чрез въвеждане на допълнителни часове в училище, разпространение на информация относно значението на здравните специалисти. Не на последно място са нужни справедливи и бързи наказания и постоянно усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   fh8q

User Avatar Pich 29.03.2024 20:19:12

Към sdjn.При пълното ми уважение към всички лекари, някои от тях са едни ангели, които се носят върху облаци, непогрешими са и изобщо не трябва да приемат критични забележки за своята работа.Сигурно и това ще е рисково поведение от пациенти?

User Avatar sdjn 29.03.2024 20:10:22

Аз лично съм съгласен с д-р Брънзелов, но какви точно са проявите на агресивно поведение.Ако една пациентка ти каже докторе, че е влюбена в тебе и те преследва по някакъв начин това означава ли, че няма да и окажеш медицинска помощ или това е тормоз, заради който не ще окажеш здравна помощ?Същото важи и за однополово признание към тебе.Ще избягаш ли от тази ситуация? Какви са ти критериите за рисково поведение и неговото изказване не означава ли, че без наистина сериозни основания за тормоз и доказателства всеки ОПЛ може да нарочи някого за екстремист, оказващ тормоз.Дотук и то с пълно основание и при пълно съгласие от цялото общество физическата агресия върху лекари е нормативно приета за криминално деяние.Какво повече?Да не оказваме помощ на пациенти , които не са ни хогледнали с добър поглед?Моля ви, стига глупости!

User Avatar Петя Иванова 23.02.2024 13:49:05

Аз бих казала,че здравеопазването ще се оправи когато лекарите започнат да уважават хората, когато спрат да мислят само за пари и свалят голямото си самочувствие, което не отговаря на скапаното ни здравеопазване, хора умират по стълбите на болниците, а те се пукат от самачувствие!!!

User Avatar един от многото лекари 23.02.2024 15:16:19

Защо бе, уважаема да не мислят за пари?! Каква си ти, че да казваш какво трябва да правят лекарите и как да ти слугуват?! А ти за грим, цигари, модни дрехи, пиячка или бензин значи даваш пари без да се замислищ, а лекарите да не печелят, така ли?! Прочети хубаво клетвата на Хипократ и намери къде пише, че пациентът може да определя какво да прави лекарят или да му държи сметка! Или къде пише, че лекарят трябва да не взема пари?! Като дойде време за спешност, такива като тебе квичат до небето, а?!

User Avatar Гост 22.02.2024 20:02:42

Затвор за агресия срещу медицинските специалисти! Може да е за седмица, месец, месеци, съчетан с труд в спешните отделения или тухларните, за да се плати и глобата. Само така ще се оправят нещата, иначе чакай млада лекарка с малки деца да ти дежури нощем. В ЦСМП да има охрана и полицай на повикване.

User Avatar Гост 22.02.2024 09:44:29

В държава, където на всяка крачка има русороби и фенове на военнопрестъпника Путлер, агресията към Лекаря се приема като нещо напълно нормално - от Обществото, Медиите, Институциите и правоохранителните органи!

User Avatar Гост 22.02.2024 17:17:34

Така е . Плебсът беше научен от руско съветските боклуци и техните български слуги комунисти да не се уважава лекарят ,а да се третира като работник от битовия комбинат на комунизма .Само ,че 35 години по0-късно не виждаме някаква подобрена култура на поведение, а все по растящи претенции от едни нискочели същества алчни за безплатното , които дори здравните им вноски не са си платили или са символични без възможност да имат здравеопазване 'на корем' както им е казала Партията . А Партията днес е целия политически левичарски боклук без изключения ,защото у нас няма десни партии ,а само обещаващи популисти левичари такова 'здравеопазване ' на корем за сметка на лекаря.

User Avatar Гост 22.02.2024 09:41:50

Евгени Чертовенски Убиха го! Празните ли се в гащите, рашистки уроди? Ей, героят Тъкър Карлсън, не можа ли да попиташ Путин защо убива противниците си? Честито, другари! Докато още не ви е спаднала ерекцията от фундаменталното интервю на Владимир Путин с Тъкър Карлсън и ни споходи нова оргазмична радост. Неонацистката свиня Алексей Навални е мъртъв. Един малък, 50-ина килограмов труп – една голяма крачка към православния мир, към световната доминация на евразийското пространство, към смъртта на англо-саксонската джендър идеология. Да се изпразним дружно в гащите! Владимир Владимирович, този иначе спокоен и уравновесен защитник на международното право и джентълменските споразумения, ликвидира брутално и животински поредния си политически противник. Знам, че това едва ли ще ви убеди, че в спретнатото костюмче от Детмаг не стои човешко същество, а истинско чудовище. Демон, сатрап, кръвожаден сериен убиец от калибъра на Пол Пот, Адолф Хитлер или Ким Ир Сен. Защото сте твърде заети да си наливате поредната ерзац водка за наздраве и да се пипате неистово по набъбналите пишлета. Ще ви припомня обаче няколко имена хей така, за Бог да прости Алексей и за допълнително настроение. Анна Политковская – дребна женичка на средна възраст, дръзнала да разследва корупцията по високите етажи на Кремъл – разстреляна като куче на стълбите пред дома си. Александър Литвиненко, бивш кагебист и критик на Путин, изгнил в адски мъки след доза полоний, достатъчна да убие половината население на Московска област. Наталия Естемирова – чеченска правозащитничка, накълцана на парчета и поругана в канавка в родния Грозни. Борис Немцов, прострелян в гръб на стотина метра от Кремъл, докато подготвя антиправителствен митинг. Пол Хлебников, главният редактор на Руския „Форбс“, надупчен с дузина куршуми заради опита си да проследи финансовите операции на близките до Владимирович олигарси. Докато великият журналист Тъкър Карлсън, пред чиято смелост се прекланят днес дъревици и карбовчета, волгинчета и григоровки, си дрънкаше с Путин за историята на СССР и маразматичните грешки на Брежнев в продължение на 3 часа, дали не можеше да му зададе един, само едничък въпрос за тези хора? Съвсем простичко е: Другарю Владимирович, защо убивате противниците си? Толкова. Майната им на напоителните монолози за инфлацията, за Китай, за Палестина. Най-нормалното, когато говориш с един убиец, е да го попиташ защо убива. Още ли смятате, че Западът е обхванат от расистка русофобия, която представя руснаците като народ от назадничави роби, че САЩ искат да разчленят страната и да плячкосат огромните й ресурси, да превърнат децата й в скопени педерасти, да изпепелят Червения площад? Кому е нужно това – Путин ще го направи по-добре от всеки друг, като избие, изнасили, заточи и запуши устата на всеки трезвомислещ свой съгражданин, на всеки горд руснак със сърце на патриот и демократ. Защото днес не умря само Навални, отиде си част от сърцето на Русия. За да бъде заменено с черната душа на едно чудовище.

Още по темата