burevestnik.bg - Мобилна версия


Абитуриенти от „Строителния“ в Бургас даряват кръв

Абитуриенти от „Строителния“ в Бургас даряват кръв

Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас се включиха в призива да дарят кръв, за да отбележат завършването си по запомнящ се начин. Днес те посетиха Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и участваха в „Това не си го правил“ – предизвикателство за 18-годишни, съобщават от болницата.

Строителната гимназия или „Строителния“ е второто училище, което тази година се включва в кампанията. Зрелостниците даряват кръв по график, за да може да се обезпечи и нормалната работа с кръводарители в отделението. Учениците споделиха, че с нетърпение са чакали да станат пълнолетни, за да могат да бъдат дарители и да успеят да помогнат на някого, който се нуждае от кръвопреливане.

„Прави впечатление, че се увеличава броят на безвъзмездните кръводарители – тези, които идват просто да даряват, без да са молени от някого. Обикновено по-голямата част от хората идват, когато техен близък се нуждае и те даряват кръв за него, или са помолени да възстановят вече преляти количества в болниците. Но в последните месеци всеки ден идват по двама-трима, дори 5 човека сме имали, които днес са решили да направят едно добро дело“, коментира д-р Людмила Желязкова, началник на отделението.

За изминалата 2023 г. броят на хората, които са станали донори за първи път в Бургас, е нараснал близо два пъти в сравнение с 2022 г. – те са над 700. Всички кръводарители на УМБАЛ Бургас са били 8400. Ако допреди години процентът на дарителите над 40-годишна възраст беше по-висок, днес двете групи – под 40 и над 40 г., вече са равни, като тези под 40 г. преобладават.

Кампанията с абитуриентите ще продължи до баловете. Важно е младите хора да знаят, че трябва да закусят добре и да са приели поне литър-литър и половина течности преди даряването, тогава процесът се случва по-лесно. Често задаван въпрос е дали могат да дарят след пресни татуировки или пиърсинг – трябва да са минали 6 месеца от манипулацията, уточняват от УМБАЛ – Бургас.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   eGrf

Още от Новини