burevestnik.bg - Мобилна версия


Адв. Димитрова: Трябва специален механизъм за компенсиране цената на тока за болниците

Подкрепяме предложението на БЛС за поетапно увеличение на цените на клиничните пътеки, като се започне от най-недофинасираните, допълни тя

Адв. Димитрова: Трябва специален механизъм за компенсиране цената на тока за болниците

„Болниците у нас се оказаха поставени под общия знаменател на увеличаващата се цена на тока и газа. Здравните заведения са наравно с останалите участници в гражданския търговски оборот, но те не се финансират по традиционните методи и не разполагат с начин на финансиране, по който да коригират цените си и да компенсират тази разлика. Това е най-тревожното, за което ние сигнализираме още от октомври и заради което излязохме с декларация вчера“. Това заяви пред БНТ адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация (ББА).

Още в предходния формат на управление беше говорено за специален начин на финансиране на болниците, припомни тя и посочи, че би трябвало да има механизъм, който да компенсира цената на тока за болничните заведения. По думите й те имат особена функция и не могат да намерят друга компенсация.

„Разликата в цената на тока няма откъде да бъде буферирана, а спирането на плановия пример не означава спирането на дейността на болницата“, отбеляза председателката на ББА.

„Гледайки с разум в ситуацията и при липсата на сериозно увеличение на бюджета за болнична помощ, ние подкрепяме предложението на БЛС за поетапно увеличение на цените на клиничните пътеки, като се започне от най-недофинасираните“, каза тя.

„От една страна, цената на клиничната пътека отдавна не е търпяла сериозна реформа, от друга страна, дори и в момента тя да претърпи някакво развитие, няма да може да компенсира тези извънредни разходи, така че трябва да има компенсация от друг вид“, допълни адв. Димитрова. Тя припомни, че по време на пандемията всички болници са имали еднакъв принос и са били наравно в битката с коронавируса.

Темата коментира и представителка на още една организация – Ива Пехливанска, член на УС на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). По думите й проблемът стои, независимо от собствеността на болницата.

„Ресурсът, който се финансира от Здравната каса, е един и същ, независимо дали болницата е частна, държавна или общинска, така че проблемите, които ние имаме в цялата страна, са национални. Всички сме заедно в тази ситуация, проблемите ни са еднакви“, категорична бе тя.

Ива Пехливанска подчерта желанието на организациите болниците да бъдат компенсирани в отделна обособена група, тъй като дейността им е различна. „Няма как да оставим пациентите си на студено“, отбеляза тя.

Пехливанска припомни, че компенсациите за октомври и ноември са били 40% от повишението на цените, което по думите й е крайно недостатъчно. Според нея, докато се намери друго решение, е необходимо да се пристъпи към 100%-ова компенсация.

Представителката на НСЧБ подчерта, че медицинските лица не бива да бъдат лишавани от допълнителните си трудови възнаграждения за сметка на разходите за високите сметки на тока, особено в ситуацията на тежък кадрови дефицит, в която се намира здравната ни система в момента. Тя увери, че организацията ще защитава техните интереси и ще се бори за достойно заплащане на труда на медиците.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   t32S

User Avatar Гост 01.02.2022 20:59:00

при такъв процент на вноските за здраве - държавата трябва да издържа отделно здравната инфраструктура

User Avatar Гост 01.02.2022 15:19:54

Ако болните плащат на лекарите така както адвокатите безропотно няма да има никакви проблеми с тока и газа.

User Avatar Гост 01.02.2022 15:00:46

Ден без адв. Димитрова не е ден!

Още от Новини