burevestnik.bg - Мобилна версия


Актуализират фармакотерапевтичното ръководство по клинична хематология

В него са представени подробно критериите за оценка на терапевтична ефективност на медикаменти с нов INN

Актуализират фармакотерапевтичното ръководство по клинична хематология

Три са основните раздели, включени в проект за актуализирано фармакотерапевтично ръководство по клинична хематология – бенигнени хематологични заболявания, миелоидни неоплазии и лимфоидни неоплазии.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3/19.09.2019 г. за приемането му е публикуван в портала за обществени консултации strategy.bg.

В ръководството е обособен и отделен раздел, посветен на трансплантацията на хемопоетични стволови клетки. В него са описани мобилизационните и кондициониращите режими, както и острата и хронична Graft versus Host Disease – GvHD.

В синтезиран вид са представени терапевтичните режими в клиничната хематология, като за улеснение на специалистите е включена информация за нивата на доказателственост и степента на препоръчителност. Представени са и използваната стадираща система при лимфоми, както и прогностичните индекси и критерии за терапевтичен отговор при различните типове на това заболяване.

Отделно от тях са поместени и два формуляра, които улесняват диагностиката и процеса на участие на пациента в нея. Това са формуляр за оценка на симптоматиката при миелопролиферативни неоплазии и формуляр - информация на пациента относно спиране на лечение с тирозинкиназни инхибитори при болни с Ph(+) хронична миелогенна левкемия

В ръководството е включена и таблица за съответствие на дефинициите за терапевтичен отговор според категорията на злокачествените хематологични заболявания.

С оглед големия брой нови лекарства, навлизащи в клиничната хематология са представени подробно критериите за оценка на терапевтична ефективност на медикаменти с нов INN.

Проектът за наредба е отворен за публично обсъждане до 20 март 2023 г.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   9$aT

Още от Новини