burevestnik.bg - Мобилна версия


Американски учени: Двувалентните бустери засега са най-добрата защита срещу XBB.1.5

Очаква се в близките дни СЗО да публикува изводите си за новия подвариант на омикрон

Американски учени: Двувалентните бустери засега са най-добрата защита срещу XBB.1.5

„Загрижени сме от бързото нарастване на новите случаи, причинени от подварианта на омикрон XBB.1.5 в Европа и североизточната част на САЩ. XBB.1.5 бързо замени други циркулиращи варианти в тези региони на света“. Това коментира пред медии експертът епидемиолог на СЗO д-р Мария Керхове, цитирана от ABC News.

Техническата консултативна група на СЗО за еволюцията на вируса вече прави оценка на риска за подварианта, очаква се изводите да бъдат публикувани в близките дни. Между 45% и 47% от новите случаи на COVID в САЩ се дължат на XBB.1.5, сочи статистиката, водена от Центровете на контрол над заболяванията на САЩ – CDC.

Все още обаче не могат да се правят заключения дали подвариантът причинява по-тежко заболяване или води до по-неблагоприятни последици като дълъг COVID, смятат експерти от CDC. Няма яснота и по въпроса колко ефективни биха били ваксините в този случай. Изследователите обаче препоръчват актуализираната двувалентна бустерна инжекция като най-добър вариант за защита от инфекцията.

„Буквално преди дни, в края на 2022 г., CDC публикува данни, които показват, че хората, които са били ваксинирани и след това са получили бустер с двувалентна ваксина, са имали почти 20-кратно намален риск от смърт и тежко заболяване. Това може да се препоръча засега“, коментира д-р Питър Хотез, съдиректор на Тексаския болничен център за разработване на ваксини и декан на Националното училище по тропическа медицина към Медицинския колеж Бейлър, цитиран от ABC News.

Възрастните хора, хронично болните и тези, които са с отслабен имунитет, все още са най-застрашени от тежко заболяване и смърт, подчертават специалистите и наблягат на необходимостта от ваксиниране.




СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   edDz

Още от Новини