burevestnik.bg - Мобилна версия


БЛС подкрепя предложението държавата да субсидира областните болници

БЛС подкрепя предложението държавата да субсидира областните болници

Българският лекарски съюз подкрепя предложението за промяна на Закона за лечебните заведения, внесено от ГЕРБ, с което се дава възможност държавата да подпомага финансово областните болници. Това става ясно от становището на съсловната организация, внесено в парламента на 23 декември 2022 г.

От Лекарския съюз приемат мотивите към законопроекта, в които е посочено, че областните болници имат особено място в националната система на здравеопазването в България и са с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната.

„Те осъществяват функции във връзка с осигуряването на спешно здравеопазване, извънредни ситуации, бедствия, аварии и са основна опора и изпълнители при осъществяването на държавната политика във връзка с националната здравна сигурност. Областните многопрофилни болници за активно лечение (изключвайки София и Пловдив) са структурите, които първи посещават и лекуват спешни пациенти, пострадали от катастрофи, бедствия и аварии. Те са дължини да подържат медицински звена или съпътстващи структури, като Съдебна медицина, Патоанатомия, Мултипрофилни спешни отделения, Отделения за трансфузионна хематология, Инфекциозни отделения, ТЕЛК и др. С предложения законопроект се целят промени, с които да се осигури допълнително финансиране, за да се преодолее трайно наложеното хронично недофинансиране и все повече увеличаващите се задължения към доставчици, носещи допълнителна задлъжнялост на тези лечебни заведения“, казват от съсловната организация.

Припомняме, че законопроектът беше приет на първо четене от парламентарната здравна комисия с пълно единодушие. Подкрепа за предложението законопроектът получи и от Министерството на здравеопазването, и от НЗОК.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   etFE

User Avatar Гост 16.01.2023 13:47:11

Поредното доказателство,че липсва спазване на законите и каквата и да е система.И като слуша човек председателя на здравната комисия в парламента напълно да се отчая.Защо НЗОК е една?Защо държавните болници имат най много дългове?

User Avatar ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 13.01.2023 07:23:54

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СЪЩО ПЪРВИ ПОСРЕЩАТ И ОКАЗВАТ ПЪРВА ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИ И БОЛНИ СЪС ВСЯКАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ/ВКЛ. И КОВИД БОЛНИ/ ,А СЛЕД КАТО БЪДАТ СТАБИЛИЗИРАНИ ТЕ СЕ ИЗПРАЩАТ КЪМ ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.

User Avatar Гост 05.01.2023 10:05:40

А защо да не се подпомагат например общинските болници, или университетските? Те също са публични.

User Avatar Гост 04.01.2023 19:15:23

Настоящото ръководство на БЛС е силно зависимо от "мутрите" в здравния сектор, a те мутрите, имат интерес областните болници да продължат да съществуват като държавни и да продължат да бъдат лошо организирани и лошо финансирани. Необходими са им обаче, за да има къде да насочват тежките и ресурсоемки болни...

User Avatar Гост 04.01.2023 17:50:55

Вместо коренно скъсване с простащката комунистическа 'здравна' система.... доплащания мизерни от правителството (тези от УС на БЛС са неграмотни какво е 'държавата' и какво е правителството.). Просто да се закърпят болниците на санитарния минимум и глупави доктори и сестри да ходят там с илюзии ,че им се плаща. Та вместо европейски реформи в сектора тъпанарите от УС на БЛС подхождат планово по социалистически и комунистически- с подаяния от партийната мутренска класа . Толкова си могат нещастниците с болни съветски мозъци. Иначе предвидливо направиха членския внос към гнусната задължителна кошара БЛС да е 2% от МРЗ и така членския ви внос ще расте , драги колеги. А иначе няма кой от тъпите ви ръководители да поиска за вас и потребителска такса пак да се върже към МРЗ и тя да се осъвременява , да не говорим за инфлацията Не, ще си кютате с жалките 1-2 лева такса ,кой платил, кой освободен за сметка на работещия лекар. Всичко това благодарение на овчарската ви организация

Още от Новини