burevestnik.bg - Мобилна версия


БСК: С проектобюджета на НЗОК за 2024 г. не се променя философията от предходните години

Въпреки това работодателската организация изразява принципната си подкрепа за бюджета

БСК: С проектобюджета на НЗОК за 2024 г. не се променя философията от предходните години

Въпреки някои положителни предложения, с проекта за бюджет на НЗОК не се създават условия за реформиране на системата и за подобряване качеството на здравното обслужване на населението. Това се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК) по предложения бюджет на Касата за 2024 г., който ще бъде разгледан заедно с другите два бюджета – на държавата и на ДОО, на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От работодателската организация отбелязват, че с предложения бюджет не се променя философията на бюджета от предходните години, като се запазва структурата на заложените здравноосигурителни плащания.

„Предложеният бюджет е разработен в условията на съществуващата нормативна уредба, в която липсват политики за реформиране на здравната система, насочени към подобряване на достъпа и качеството на медицинското обслужване. Разходите за здравеопазване за сметка на пациентите непрекъснато се увеличават и стават непосилни за голяма част от населението. По данни на Световната банка, 50% от здравните услуги се плащат от пациентите, като очакванията са тази тенденция да се запази и през следващата година. Липсват политики за преодоляване на критичното състоянието на общинските болници“, пише в становището на организацията.

Въпреки това БСК потвърждава принципната си подкрепа на проекта, става ясно от становището.

Сред положителните страни на проектобюджета според тях са: осигуреният допълнителен финансов ресурс за осигурителната система в размер на 870 млн. лв. спрямо очаквания размер на отчета за изпълнение на бюджет 2023 г.; намаляването на разходите за болнична помощ от 50,8% за 2021 г. на заложените 46,8%, при средни равнища в ЕС от около 30%; относителният дял на средствата за извънболнична помощ от 11,2% за 2021 г. се увеличават на 14,8% в бюджет 2024 г. (относителният дял на средствата за извънболнична дейност за страните от ЕС от 26-28%); въвеждат се сериозни стимули при заплащането на общопрактикуващи лекари, които имат повече обхванати за профилактичен преглед лица. Осигурено е допълнително финансиране на дейности, свързани с ранна диагностика или проследяване на развитието и сложността на кардиологични и онкологични заболявания и диабет в отдалечени райони без ежедневен достъп до медицинска помощ; осигуряват се допълнителни средства за извършване на диагностични изследвания, свързани с ранно откриване на заболявания и усложнения при остри състояния в извънболничната помощ; предвидени са средства за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в размер на  910,1 млн. лв., което е около 20% повече спрямо отчетените през 2023 г.

БСК отново предлага да се утвърди практиката при обсъждане на проекта за бюджет на НЗОК за следващата година да се предоставят за обсъждане основните резултати от дейността на здравната система през изминалата бюджетната година.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   fpGw

User Avatar Питащ 20.11.2023 23:20:29

Има ли изобщо администратори този сайт? Как може да позволявате коментарите да достигат такова дъно. С това компроментирате сайта, който обективно е добър и е в крак с проблемите на здравеопазването. Например, по-долния глупав коментар, който е под всички постове трябва да бъде незабавно отстранен. Да не говорим за изключително пошлите и просташки коментари под всички публикации на няколко лица които мразят целия свят и най-много себе си. Абсолютни лузъри, които са "лъвове" пред екрана на компютъра. Това е криворазбрана свобода на словото

User Avatar Гост 21.11.2023 09:40:34

Какво не ти харесва бе, другарю ? Истината ли? Като гледам нищо не си написал КОНКРЕТНО като критика. само жално виеш като някакъв койот. Я марш към порно сайтовете. Там не се налага да мислиш по теми и формулираш мнение. Само гледаш и мастурбираш. А ако искаш цензура - марш в съветските блата при господаря ти Путин.

User Avatar semm 20.11.2023 17:50:06

И двамата ще го харесате: желязна еpекция за цяла нощ, няма бързо да свършваш: cвирка, анален и вагинален ceкc, колкото поискаш, подобряване на издръжливостта до 10 ПЪТИ по-дълго, ярък оргазми и за двамата, Подобряване на вкуса на спepмaта: тя ще иска да поглъща все повече и повече! Съветвам всеки да опита------> mub.me/bluex

User Avatar Гост 20.11.2023 17:40:20

БСК: "относителният дял на средствата за извънболнична дейност за страните от ЕС от 26-28%" .Който е скаран с математиката може да представя така НЕЛЕПО СЪОТНОЩЕНМИЯТА за разходите. Само че едно е 26% от 102 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ НА АВСТРИЯ (2022) Друго са 26% от 5 милиарда лева на тази кочинка . Схващате ли КОСМИЧЕСКАТА РАЗЛИКА в двете суми и в двете държави или трябва да се върнете в четвърти клас отново?!?

Още по темата