burevestnik.bg - Мобилна версия


Безплатен скрининг за хора с диабет тип 2 започва в УМБАЛ „Александровска“

Безплатен скрининг за хора с диабет тип 2 започва в УМБАЛ „Александровска“

В периода 21 октомври – 15 ноември екип от ендокринолози и офталмолози на УМБАЛ „Александровска“ ще проведат безплатни изследвания на хора с диабет тип 2 в Центъра за превенция на захарния диабет и в Клиниката по очни болести на болницата, съобщават от там. Записването е задължително и важи само за лица с поставена диагноза, уточняват от лечебното заведение, като допълват, че пациентите с диабет тип 1 се проследяват много по-усърдно от своите лични лекари и други специалисти.

Диабетът е комплексно заболяване, засяга различни органи и системи, затова скринингът включва няколко кръвни и апаратни изследвания за оценка на сърдечносъдов, бъбречен и очен риск вследствие на захарния диабет. Направление не се изисква, изследванията са напълно безплатни и не се извършват на гладно, но е препоръчително  пациентите да не приемат храна 4 часа преди скрининга, казват още от „Александровска“.

Записването се осъществява само онлайн през платформата на Института за здравно образование, който за пореден път е партньор в инициативата: https://screening.healthedu.eu/.

Резултатите от изследванията се получават по електронен път на електронна поща. За информация (между 17 ч. и 19 ч. в делнични дни) тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи) или на тел. 0877339634.

Очният преглед налага разширяване на зениците за установяване  на диабетна ретинопатия. Процедурата по разширяването на зениците се извършва с капки за очи, безболезнено, но предизвиква дискомфорт и зрителни смущения в продължение на няколко часа, предупреждават от болницата и съветват записалите се да носят слънчеви очила и по възможност да бъдат с придружител при напускането на клиниката.

25% от диабетиците страдат от диабетна ретинопатия. Тя е едно от най-честите усложнения на очите, което води до необратима слепота в случай, че не бъде предотвратена или лекувана навреме. Диабетната ретинопатия възниква, когато високите нива на кръвната захар увреждат най-малките кръвоносни съдове в ретината на окото. Структурата им се изменя и те стават крехки и чупливи. Появяват се кръвоизливи, които нарушават зрението. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар снижава риска от развитие на диабетна ретинопатия със 76%.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   3Ajf

Още от Новини