burevestnik.bg - Мобилна версия


Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян, съобщават от болницата.

В дните от 24 до 28 юни 2024 г., между 8,00 и 15,00 часа в понеделник, сряда и четвъртък и от 13:30 часа във вторник и петък, ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмо-фтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж над Инфекциозното отделение.

„Инициативата ще даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, ще повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата като начин на заразяване, рискови фактори, различните форми на заболяването, лечение, превенция“, коментира д-р Юлияна Лазарова.

При последната кампания, проведена в смолянската болница в периода 18-22 март 2024 г., преминаха 58 души. От тях с риск са 52. Направени са 49 проби Манту, 15 рентгенографии на бял дроб, 7 изследвания на храчка за БК. Открити са двама с латентна туберкулозна инфекция. Двама са обхванати с химиопрофилактика. Съмнителните за туберкулоза са двама, един е открит с туберкулоза.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 г. представлява 13.5 на 100 000 население, като регистрираните лица с туберкулоза са 881. За сравнение, през 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.

Прекратяването на епидемията от туберкулоза до 2030 г. е сред здравните цели на Целите на ООН за устойчиво развитие. Навременно откриване и правилна диагноза са сред предизвикателствата пред здравния сектор.

С дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г., се цели намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   gMx1

Още от Новини