burevestnik.bg - Мобилна версия


Безплатно приложение ускорява спешната помощ в Гърция

Безплатно приложение ускорява спешната помощ в Гърция

Разработван в Гърция проект за безплатно приложение (SiG, Safe in Greece), което да изпраща точна локация при спешни случаи, си поставя за цел да ускори пристигането на спешната помощ до нуждаещите се, информира АНА-МПА, цитирана от БТА.

Приложението се очаква да помогне на службите за спешно съдействие като полицейските коли и линейките при извънредни ситуации да достигат от 10% до 30% по-бързо от обичайното.

Всеки ден на гръцките телефонни номера за спешни случаи звънят около 18 000 граждани в страната, които се нуждаят от незабавна полицейска или медицинска помощ. След като бъде установено местоположението на обаждащия се, тепърва започва процесът по изпращане на съответен екип. Тъй като закъснението от броени минути може да се окаже фатално в подобни случаи, гръцка фирма (CNOS) решава да предостави на разположение съответното приложение, работейки в партньорство с френска компания (NEOMA), производител на приложението.

Финансирането за гръцкото приложение ще бъде осигурено чрез партньорства в публичния и частния сектор.

Приложението ще е лесно за употреба: щом потребителят се нуждае от помощ, ще трябва да натисне съответния „паник“ бутон – за медицинска помощ или за полицейска защита. При възможност за конкретизиране на ситуацията, ще има и специални бутони за влизане с взлом, нападение или домашно насилие.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   nsBt

Още от Новини