burevestnik.bg - Мобилна версия


Белодробната болница във Варна пред затваряне

Белодробната болница във Варна пред затваряне

Персоналът на специализираната болница за белодробни заболявания във Варна не е получавал заплати от близо година. Поради тази причина там работят единствено пенсионери. Лечебното заведение е на ръба на оцеляването, тъй като има натрупани огромни задължения и към редица институции.

Близо 600 хил. лв. са необходими само за изплащане на заплатите на персонала в болницата. Към тях могат да се прибавят и 65 хил. лв. натрупани дългове за електричество. От енергодружеството са поставили краен срок този петък, 17 юни. Ако дотогава не бъдат покрити задълженията, токът на болницата може да бъде спрян.

„Ако на 17-ти спрат тока, всички болни и персонала ще ги заведа в кабинета на кмета. Защото ние сме общинска болница“, заяви пред БНТ управителят на лечебното заведение доц. Христо Ганчев.

От думите му стана ясно, че субсидията, изплащана от Министерството на здравеопазването, е крайно недостатъчна за работата на болницата. Той посочи, че доскоро тя е била в размер на 38 лв. на пациент дневно, при нужни 90 лв. От няколко месеца сумата е увеличена на 62 лв., но и тези средства са под необходимите.

Заради тежкото положение работещите в лечебното заведение са пред напускане. По думите им ако до 20 юни не получат средства, ще спрат работа.

„Взимаме си платения отпуск и ако дотогава не се уредят нещата, няма какво да правим просто. Нашата работа е верижен процес, който ако се прекъсне, обществото ще пострада много и просто нямаме сърце да го направим, но вече като виждаме, че никой не ни обръща внимание, мислим, че ако напуснем, някой ще ни обърне внимание и ще се оправят нещата“, коментира д-р Русева.

Ако това се случи, лечебното заведение ще трябва да прекрати работа и болните ще бъдат прехвърлени в други болници.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   HALt

User Avatar Лекар 15.06.2022 23:31:35

Това не са хора, а истински мазохисти. Нека стоят още, винаги има нужда и от такива като тях.

User Avatar чукча 14.06.2022 13:19:16

Е заради този робски манталитет, без достойнство и себеуважение, сме на такъв хал! Дерзай, робе, още можеш да работиш ангария!

User Avatar Знаещ 14.06.2022 13:08:19

Къде си, бе, Тонев? Председател на здравната комисия? Освен да предлагате скенери ,,изгодно" на варненци, и по такива въпроси бъди активен. Че само с глупостите ви ще ви запомним

User Avatar Гост 14.06.2022 13:04:48

Срамота, колеги! Да стоите като роби на плебса 1 г. без заплати. Нямате ли достойнство! Напускайте и да ги лекува Портних!аз

Още от Новини