burevestnik.bg - Мобилна версия


Буйстващ пациент нападна персонала в Психиатричната болница в Раднево

Проблемът с охраната в най-голямата психиатрична болница у нас е от години, но решение няма

Буйстващ пациент нападна персонала в Психиатричната болница в Раднево

За пореден път пациент със зависимости поставя в риск живота на медиците от Държавна психиатрична болница в Раднево, а лекарите и персоналът са със заявления за напускане, предаде Нова телевизия.

По думите на д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение за пациенти със зависимости, персоналът се страхува да работи в такива условия, а промяна няма, въпреки многобройните сигнали до институциите.

„В болницата постъпват по спешност пациенти от цялата страна. Конкретният проблем е липсата на охрана вече повече от 10 години, което означава, че не можем да гарантираме здравето и живота както на пациенти, така и на персонал в отделението“, каза д-р Добринов.

Той поясни, че санитарите не винаги са в състояние да овладеят буйстващи пациенти и е необходима охрана със специфични умения. Според него това трябва да са хора тренирани, които могат да се справят например с един 100-килограмов борец, практикуващ и бойни изкуства, каквито пациенти има.

„Това са хора с много голяма физическа сила, отделно от това в някои остри психични състояния могат да бъдат изключително опасни. Няма и изолатори за тези хора, персоналът рискува живота си буквално ежедневно“, посочи психиатърът и разказа накратко за поредния инцидент.

„Докараха при нас буйстващ пациент, интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, криминално проявен, с извършено убийство. За първи път виждам човек да е закопчан с два чифта белезници, така ни го доведоха. Този човек влезе в отделението, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вечерта и сутринта нямаше проблем. До момента, в който не започна да заплашва персонала, при което се наложи да извикаме полиция. Когато полицаите си отидоха, той отново започнал да буйства, да чупи, успя да изпочупи цялото отделение и избяга. Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма нито един охранител”, коментира д-р Добринов.

По думите му голям е и проблемът с наркопласьорите в района, които проникват в болницата през изпочупената ограда и непрекъснато се налага да се вика полиция.

„Нямам логично обяснение за тази незаинтересованост, тя е от години, писали сме до различни министри, правят се дребни козметични промени, но досега нищо не се е случило“, заключи лекарят.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Ezba

User Avatar Гост 27.06.2023 14:45:59

Tака ще бъде с тези здравни вноски и тези крадливи политици

User Avatar Гост 26.06.2023 23:26:03

Трябва и вие да започнете да практикувате бойни изкуства.

User Avatar В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 26.06.2023 13:13:12

За МОЧА има обаче денонощна охрана! Що тъй дрОгаре кагебисти, шибани, мръсни, проклети?

User Avatar Гълъб с цвете в човката 26.06.2023 12:21:38

Ще помогне, колкото оная от Курило, дето си развява дъртата трътка, щото е близка с пРезидента.

User Avatar друг 26.06.2023 12:07:08

Е,да! Но не е практикувал,Хабер си няма!

User Avatar Лекар 26.06.2023 11:47:41

Министърът е психиатър. Дано да ви помогне!

User Avatar Гост 21.07.2023 09:06:26

Деквалифициран писхиатър. Истинските психиатри не стоят зад бюро с кламери и телбод.

Още от Новини