burevestnik.bg - Мобилна версия


ВАС спря действието на разпоредби от НРД, свързани с болничните лимити

ВАС спря действието на разпоредби от НРД, свързани с болничните лимити

Върховният административен съд спря действието на разпоредби от Националния рамков договор от 1.09.2023 г. за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2023 – 2025 г., съобщават от съда.

Върховните магистрати спират действието на определени текстове от договора, които според тях регламентират забрана за НЗОК да заплаща за болнична медицинска помощ, оказана от лечебните заведения, когато са надвишени посочените в техните договори с районните здравноосигурителни каси обеми и стойности и свързаната с тази забрана дейност по сключване на договорите с изпълнителите на болнична помощ в рамките на утвърдените месечни стойности. Нормите уреждат съдържанието на индивидуалните договори, ограничени с фиксирани стойности, анализ на информацията за достигнатото изпълнение на стойностите, процедура по отчитане на надвишението и за коригиране на стойностите, документалното им оформяне.

„С посочените разпоредби се ограничава възможността лечебните заведения за болнична помощ да получат заплащане в пълен размер за извършената от тях дейност при оказване на болнична медицинска помощ, в случай че надвишат месечните стойности“, посочват от ВАС.

Лечебните заведения имат задължението да оказват медицинска помощ на здравноосигурените лица, които по силата на Закона за здравето имат право на достъпна медицинска помощ при прилагане на принципите на своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ; равнопоставеност при оказване на медицинската помощ; сътрудничество, последователност и координираност на дейностите между лечебните заведения; зачитане правата на пациента. „Следователно, определянето на месечни стойности за осъществяване на дейността на болниците би могло да доведе до ограничаване на тяхната дейност поради незаплащане на извършени от лечебните заведения дейности, което безспорно би причинило настъпване на значителни имуществени вреди за тях“, смятат магистратите.

Навременната и достъпна медицинска помощ, предоставена при равни условия и еднакви възможности за лечение, е основно право на здравноосигурените лица, подчертават от ВАС. Отдалечаването във времето на момента на нейното получаване може да нанесе на пациентите непоправими или труднопоправими вреди, смятат те.

От съда припомнят и че в този смисъл са мотивите на Конституционния съд в решението му от 11.04.2024 г., с което бе обявена за противоконституционна разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване за лимитите в болниците. „Това поставя здравноосигурените лица в положение да им бъде отказана медицинска помощ поради финансови причини. Следователно, доколкото лимитирането на дейността на здравните заведения ограничава правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение, то действието на оспорените разпоредби би ограничило, затруднило и отложило оказването на медицинска помощ, включително би могло да доведе до отказ за лечение на пациентите в заведението, което те са избрали“, отбелязват магистратите.

Определението на ВАС може да се обжалва с частна жалба в 7-дневен срок.

След влизането му в сила, определението ще бъде изпратено за обнародване в Държавен вестник.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   uYnb

User Avatar Do Elf 11.07.2024 14:10:21

Тиков отдавна целува краката на Баця. Хитрец е той!

User Avatar Elf 11.07.2024 17:34:00

Baze otdavna zeluva zadnika na Peevski. Pada golemo zeluvane. I otzad i otpred.

User Avatar Elf 11.07.2024 09:52:17

Tike,sega za koi shte gepim? Za Dogan ili za Peevski?

User Avatar ЛЕКАР 11.07.2024 08:55:43

Очаквайте голямото самоизяждане!Горко на болните!

User Avatar аз 11.07.2024 12:45:06

Стига сме мислили болните. Да мислим за себе си.

User Avatar Гост 11.07.2024 06:35:32

Защо са намалени регулативните стандарти за трето тримесечие ?

User Avatar Гост 10.07.2024 22:51:24

Това безумие в НРД го договориха БЛС.

User Avatar Гост 10.07.2024 20:36:14

С тези търгаши от храма на Темида и с търгашите с бели престилки, не лекарите, които работят на онбашиите-собственици, а търгашите, които изпълняват бизнес плановете на онбашиите, здравното осигуряване в този приключва в средносрочен период. За промяна са нужни визионери, а не назначени от олигарсите и политиците в касата и МЗ мишоци! Честито! Идва индийската здравна система и здравеопазване за заможните.

User Avatar Гост 11.07.2024 09:05:27

Ако лечебните заведения са търгаши,то вие гащниците сте мангали ,които ползвате на корем без да ви интересува дали трудът на лекарите е заплатен от някого или не е . Мангали,сър.

User Avatar Гост 11.07.2024 19:16:14

Много скоро ще започнете да усещате любовта мангалска, съре. Въпрос на 3-4 години още

User Avatar В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 10.07.2024 21:35:01

Всички искат германска здравна система и същото качество, ама ако може да стане с 20 евро месечна здравна вноска, а не с 360 (минимум!) Ах гиди комунистически крадци, алчни, ненаяли се крадци на лекарски ТРУД!!!

User Avatar Доктора 10.07.2024 20:05:17

А в доболничната помощ, кога ще отменят тези безумни лимити, които също са противоконституционни?

User Avatar Гост 11.07.2024 09:13:29

Именно. Двойни стандарти защото едни тъпанари в блс не желаят да защитават правата на лекарите ,а и на пациентите в случая. Дупката българия е единствената страна в света (без руската кочина) в която лекарите са ограничени да назначават изследвания и консултации ,обаче носят пълната отговорност за диагностиката и то правилната диагностика и правилното лечение. Без необходимите изследвания. И управляващите тулупи дори имат служба по контрол на качеството в здравеопазването наречена ИАМН .Какво качество при тежки ограничения в диагностиката?!??!??! Или трябва да закрият ИАМН, защото по дефиниция не може да има качество при ограничения или трябва да кажат на ЗОЛовете си ,че нтрябва да доплащат и плащат всички изследвания.

User Avatar Гост 10.07.2024 18:48:43

Е, сетиха се какъв е проблема... Това безумие в НРД действа от години.

Още от Новини