burevestnik.bg - Мобилна версия


Великобритания: И работниците от заводите на GSK ще стачкуват

Очаква се през май протестите да обхванат шестте предприятия на компанията на Острова

Великобритания: И работниците от заводите на GSK ще стачкуват

Стотици работници от  фармагиганта GlaxoSmithKline (GSK) гласуваха за организиране на поредица от прекъсвания на работния процес в производствените обекти в Обединеното кралство през май, предадоха медиите на Острова. Причината е продължаващият спор за заплащането, а протестите може да се окажат първите по рода си в компанията, която е лидер във фармацевтчиния бранш. Организатор е профсъюзът Unite.

По информация на синдикалната организация нейните 750 членове са гласували за обявяването на стачка, като са отхвърлили предложението на компанията за увеличение на заплатите с 6% плюс еднократна сума от 1300 паунда (1615 долара).

Говорител на GSK заяви, че компанията е разочарована от решението на Unite, „въпреки че синдикатът е получил окончателна оферта – общ пакет, еквивалентен на увеличение от 9,7%“.

Според GSK, стачките на членовете на Unite, които представляват около 20% от работната сила в производството, няма да причинят значителни прекъсвания на доставките.

Повишените нива на инфлация изпревариха ръста на заплатите за повечето британски работници и профсъюзите, представляващи работници от различни сектори – от медицински сестри до транспортен персонал – стачкуват вече повече от шест месеца, настоявайки за увеличение на възнагражденията.

Стачките в GSK ще се проведат през целия май, като работниците във всичките шест предприятия на GSK – Barnard Castle, Irvine, Montrose, Ware, Worthing и Ulverston ще стачкуват на различни дати по различно време, за да се увеличи максимално ефективността на стачните действия.

През май миналата година Unite прекрати стачните действия, след като GSK вдигна заплатите на работниците си.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Un7y

Още от Новини