burevestnik.bg - Мобилна версия


Възлагат спешната помощ по въздуха на Държавния авиационен оператор

Възлагат спешната помощ по въздуха на Държавния авиационен оператор

„Днес ни предстои да разгледаме постановлението за изменение и допълнение на устройствения правилник на Държавния авиационен оператор. С това ще му се възложи да извършва полети за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух.“ Това каза служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното заседание на Министерски съвет.

„Нямаме съмнение, че това е работещо решение в полза на българските граждани“, допълни той.

Припомняме, че решението Държавният авиационен оператор да поеме спешната медицинска помощ по въздуха беше взето в първите дни на 2023 г. Тогава служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обяви, че ще бъде направено разграничаване между спешната медицинска помощ по въздух и дейностите по търсене и спасяване.

„Надграждаме модела на спешна медицинска помощ по въздух. На Министерството на транспорта и съобщенията е поверено да бъде оператор на тази спешна медицинска помощ“, допълни тогава той във връзка с прехвърлянето на проекта за медицински хеликоптери от дружеството, създадено за целта, „България Хели Мед Сървис“ към Държавния авиационен оператор. 

„Редовното правителство в последните си дни създаде една структура, която не можа да проработи добре – „България Хели Мед Сървис“. Това наложи ние да направим анализ и да преосмислим тази дейност. Анализите показаха, че по-ефективно тази дейност може да се изпълнява, ако бъде поверена на Държавния авиационен оператор“, коментира още Алексиев.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   URW#

Още по темата