burevestnik.bg - Мобилна версия


В памет на донорите: 16 рози бяха засадени в специална градина зад НДК

В памет на донорите: 16 рози бяха засадени в специална градина зад НДК

16 рози в памет на донорите на органи бяха засадени в „Градината на донорите” зад НДК. Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., съобщи д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).

Инициативата на Агенцията цели да отдаде почит не само към донорите, но и към техните близки и е част от кампанията „Да! За живот”. В нея се включиха представители на ИА „Медицински надзор”, трансплантирани пациенти и близки на донорите.

Димитър Василев, на когото преди две години е трансплантиран бъбрек, каза, че е много важно да не се забравя, че още много хора чакат да получат орган.                                               „Чрез донорството вашият близък продължава да живее”, допълни Василев.

Розовата градина беше създадена през 2020 г. от Министерството на здравеопазването и ИА ,,Медицински надзор” по инициатива на сдружението „Дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“. Всяка година в градината се добавят толкова рози, колкото са донорските ситуации за съответната година.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   7WYZ

Още от Новини