burevestnik.bg - Мобилна версия


В столичната УМБАЛ "Св. Анна" спасиха млад македонец със сложна УНГ операция

По думите на доц. Конов в лечебното заведение може да бъде създаден център за лечение на такива тежки състояния

Екип от столичната болница „Св. Анна“ извърши уникална операция, отказана в няколко държави, за да спаси млад пациент от Северна Македония, предаде БГНЕС.

През лятото на миналата година Денис Кралевски от Скопие катастрофира тежко с мотоциклет и изпада в кома, около 40 дни. Животът му е спасен в реанимацията на македонска болница, но от удара той получава множество фрактури, част от които водят до тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята.

Състоянието му постепенно се влошава, до степен да не може да извършва обикновените си всекидневни дейности.

„Травмите имат късни последици и постепенно се получава стесняване на дихателните пътища. От есента на миналата година дишането на Денис се влошава прогресивно. През януари извършването на минимални физически усилия е силно затруднено от тежък задух“, разказва д-р Станислав Йорданов от Отделението по „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Св. Анна“.

Пациентът търси помощ в няколко балкански държави – Република Северна Македония, Сърбия и Словения, но получава отказ, защото интервенцията е свързана с много висок риск, в това число и от смърт.

Тогава той се обръща за помощ към медиците от болница „Св. Анна“, където е приет.

„Първото усещане, когато видях Денис, беше, че трябва да му помогнем, защото виждах, че нещата вървят зле и няма време за чакане. И за мен е щастие и гордост, че мога да го видя здрав и усмихнат“, сподели д-р Йорданов.

Той призова хората да уважават труда на лекарите и да бъдат много внимателни в коментарите си, когато в публичното пространство излиза негативна информация с упреци и крайни оценки за медиците. 

Учителят на д-р Йорданов – доц. Конов, от своя страна изрази увереност, че в болница „Св. Анна“ може да бъде създаден център за лечение на такива тежки случаи.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   c@mW

Още от Новини