burevestnik.bg - Мобилна версия


Георги Гвоздейков, ръководител на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация":

Готови сме с екипите за медицинските хеликоптери

Готови сме с екипите за медицинските хеликоптери

Министерството на здравеопазването е готово с екипи за първия медицински хеликоптер. Кабинетът "Петков" обяви обществена поръчка за доставката на шест летателни апарата, които се очаква да бъдат доставени до 30 април 2026 г., а първият от тях да бъде получен до 1 декември 2023 г.

"Вече са осигурени петима пилоти, които имат богат опит, с 10 000 часа нальот на хеликоптер. Те са изключителни професионалисти, голяма част от тях са изпълнявали мисии зад граница. Започва тяхното обучение". Това заяви ръководителят на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Георги Гвоздейков в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Пилотите са в напреднала възраст, ще получат статут на инструктори, за да могат да обучават по-млади свои колеги за работа хеликоптерите, които ще бъдат закупени.

Гвоздейков уточни, че на 23 септември в Министерството на транспорта ще бъдат входирани документите за процедурата за наемане на хеликоптер. И ако няма проблеми, самата процедура ще бъде обявена в края на месеца. Около 30 дни е срокът за подаване на оферти от потенциални доставчици. 

"Ще видим колко доставчика ще се явят, критерият за оценка е най-ниска цена. Ако няма обжалвания и процеси, които да удължат самата процедура, до края на ноември можем да направим доставката на хеликоптера в България. Ако подпишем договора, до декември хеликоптерът ще бъде с българска регистрация у нас", поясни Гвоздейков.

След получаването му той ще бъде базиран в София за предстоящо обучение на екипажа, което ще продължи 2-3 седмици. И след това ще може да участва ефективно в акции.

Гвоздейков припомни, че поръчката на 6 нови хеликоптера е към Министерството на здравеопазването.

"В края на този месец изтича срокът за подаване на оферти. До края на годината може да бъде подписан договор с производител. Важно е базирането на хеликоптерите. То ще бъде в шестте области - зоната с покритие и обхват, който всеки хеликоптер ще покрива. МЗ получава средствата за базите, по изискване ще има хангар за съхранение на хеликоптерите, помещение за екипажа", заяви още ръководителят на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".


Коментари по темата


   Z74q

User Avatar Гост 23.09.2022 23:18:35

Корупционна схема par exellence, даже и джи пи са си взели за управител. Горе-долу както коремен хирург управляваше пандемия. Българийо!!!!

User Avatar Гост 23.09.2022 14:02:16

Яко пране на пари и яка корупция във МЗ и всички взели участие в това уж благородно дело ,но нелепо за катуна в който лекар взима МНОГО ПО-МАЛКО от плочкаджия ,не, ами и от продавачка в ЛИДЛ . Гаранция ,че със старта ше продължи няколко месеца преди да дойде отревяването от сметките ,които ше генерира като разходи , с други думи - "на свинче-звънче " Нито ЗЗОЛа Бай Ганьо Андрешков ,нито данъкоплатците могат да платят за този ведомствен цирк - ти да нямаш лекари ,да не им плащаш високоспециализирания труд , но да наемеш летци със средна заплата 14 000 лв месечно и летателно средство гълтащо тонове керосин на месец за баба Вуна от село Гугутка ,която няма и къде да я транспортираш поради липсващия НАЗЕМЕН медицински персонал. Мръсна корупционна дупка наречена Българи, мръсни корумпирани чиновници, мръсна политическа класа популисти .Всички лекари -в чужбина, смърт на комунизма !

User Avatar чукча 23.09.2022 08:34:57

И един летателен час струва колкото три екипа на ЦСМП за месец!

User Avatar Гост 22.09.2022 20:41:06

Смешен екип са събрали

User Avatar Гост 22.09.2022 18:48:31

Пълна глупост. Линейки и спешна помощ нямаме, спешни отделения като хората нямаме, с хеликоптери ще ги пренасяме. Ако хеликоптерите изнасят пациентите за Гърция, Румъния и Турция, виж това вече е план

User Avatar Гост 22.09.2022 14:06:16

Аз преди 35 г.съм возил болни с хеликоптер, като млад лекар! Тези където отиват аз оттам се връщам! Лекар с 1000 лв заплата, пилот с 10 000. Я изчезвайте оттука!

User Avatar Гост 22.09.2022 13:21:08

На гол томбак, чифте пищови!!!!

Още по темата