burevestnik.bg - Мобилна версия


Гражданска инициатива ще се бори за спешни реформи в детското здравеопазване

"Даная за живот" предлага бързи действия, синтезирани в шест точки

Гражданска инициатива ще се бори за спешни реформи в детското здравеопазване

Повече от 60 общественици, юристи, лекари, писатели и известни публични личности се обединиха в Национална гражданска инициатива „Даная за живот“, съобщиха от Фондация „Даная“. 

Да бъде създадена дигитална информационна система, поддържана от Министерство на здравеопазването, която да функционира в реално време и да насочва родители на деца, нуждаещи се от определени специалисти към най-подходящото лечебно заведение, предлагат инициаторите. Според тях е важно системата да обедини в едно информация за всички болнични клиники, които лекуват деца, с посочване на капацитет, работно време, дежурни кабинети и специалисти, а така също да има възможност за онлайн запитване със срок на отговор към съответното болнично заведение.

На следващо място се предлага откриване на гореща телефонна линия и онлайн платформа с лимитирано време за отговор и единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отказ на лечебното заведение да осигури мултидисциплинарен екип, когато това е необходимо. Анонимността на подателите на сигнали да бъде гарантирана на подателите на сигнали и да има механизъм за последваща незабавна проверка, се посочва още в предложението.

Инициаторите смятат, че е необходимо да се въведат Правила за добра медицинска практика за всички специалности в срок не по-късно от 31.12.2024 г. и ако за същото БЛС откаже да изпълни задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна промяна, която да гарантира изпълнението на това им задължение.

Също в срок до 31.12.2024 г. да бъде извършена проверка на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ от независим експертен орган, външен за съответната болница, а резултатите от проверката да бъдат публично оповестени, настояват от инициативата.

Според тях е важно да бъде извършена пълна актуализация на протоколите в съответствие с най-новите практики в спешната и неотложна медицина и да бъде гарантирано задължителното им въвеждане във всички болнични заведения в срок до 31.12.2024 г., а самите протоколи да бъдат публикувани на интернет страниците на болниците.

Въвеждане на система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация, задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности и преструктуриране на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ от учреждение към министъра на здравеопазването в независим специализиран държавен орган или в Изпълнителна агенция към Министерския съвет, предлагат още от Гражданска инициатива „Даная за живот“. 

През следващите 3 месеца ще се събират подписи на съмишленици, подписката ще бъде само на хартия и в окончателен вид ще бъде внесена в институциите, посочват инициаторите.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Rexh

User Avatar Гост 13.02.2024 08:56:21

Гражданската инициатива няма да може да се пребори за реформа.

User Avatar Гост 13.02.2024 08:46:40

Медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика са съвършено различни неща. Попрочетете малко преди да пишете глупави коментари.

User Avatar Гост 14.02.2024 13:15:16

Медицинските стандарти са основани 100% на добрата медицинска практика - няма в тях нищо друго освен именно добрата медицинска практика на всичко отгоре доусъвършенствана на база специфичните медицински специалности. Не се оправдавайте с различни формулировки ,защото на Запад няма такова разграничаване. Само във вашите мозъци на профани извън медицината.

User Avatar Гост 13.02.2024 08:38:44

Правила за добра медицинска практика за всички специалности има и се наричат Медицински стандарт по педиатрия , медицински стандарт по Обща медицина . Докога някакви неграмотници ще се опитват да дирижират здравеопазването без да го познават >?!?!?.И да, след 4-5 години нито лични лекари ще имате ,нито педиатри, няма и да намерите така, че всички завършващи си заминават логично и закономерно в нормални некомунистически държави в, а не остават в кочини които искат без да плащат високоспециализирания и отговорен труд на лекаря в България. За 16-18 ПЪТИ по ниски възнаграждения на лекаря в България искайте си ,колкото си искате.

User Avatar Защо 12.02.2024 23:54:45

Ама Вие защо си мислите, че п.дала Гетов е по-хубав. Той е плъх от най-долните.

User Avatar НЗОК 12.02.2024 18:57:57

На този етап и онова недоразумение Хинков и сателита му Околийски е достатъчно да се махат....

User Avatar Гост 12.02.2024 16:49:13

И Парламента също да разформироват!!!

User Avatar Гост 12.02.2024 18:18:45

и партиите

User Avatar Гост 12.02.2024 16:48:24

Ако разформироват МЗ, НЗОК и БЛС може и да стане...

User Avatar Гост 12.02.2024 16:36:28

Леле мале, бързо, бързо. Винаги става, когато е бързо.

Още от Новини