burevestnik.bg - Мобилна версия


Гърция: За 3 години броят на донорите на органи се е увеличил повече от 2 пъти

Гърция: За 3 години броят на донорите на органи се е увеличил повече от 2 пъти

През последните три години Гърция постигна значителен напредък в донорството на органи, като броят на донорите се увеличи повече от два пъти, съобщи еKathimerini.com.

По данни на Фондация „Онасис“ и Националната организация за трансплантация на органи донорите са се увеличили от 4 на 1 млн. души население на близо 10 на 1 млн. души население.

Според експерти този значителен ръст отразява целенасочените усилия на медицински специалисти и групи за застъпничество, насочени към повишаване на осведомеността относно донорството на органи и справянето с етичните проблеми.

Наскоро приключи поредният майсторски клас по трансплантация на Фондация „Онасис“, на който експертите подчертаха важността на ефективната комуникация между доставчиците на здравни услуги и семействата по отношение на решението им за края на живота на близък човек.

Д-р Нурия Масну, водещ координатор по трансплантации и президент на Европейската организация за донорство на органи и координация на трансплантациите, подчерта, че навременните дискусии относно донорството на органи могат да спасят животи. Въпреки напредъка приблизително 7300 пациенти в Европа са починали през миналата година, докато са чакали трансплантации, което подчертава критичната необходимост от непрекъснато увеличаване на дарените органи.

Дискусиите се фокусират и върху етичните дилеми около донорството на органи.

Чрез насърчаване на среда на доверие и сътрудничество, заинтересованите страни могат да помогнат за нормален тон на разговорите относно донорството, което улеснява семействата да обмислят това толкова важно решение в изключително тежък момент.

Експертите признават, че много медицински специалисти се чувстват неподготвени да обсъждат темата за донорството на органи, като често се позовават на ограничено време или чувство за неудобство по темата на подобен разговор. Те обаче твърдят, че проактивната комуникация е от съществено значение за преодоляването на тези бариери и увеличаването на регистрациите на донори.

Напредъкът на Гърция в донорството на органи доказва колко добри резултати могат да се постигнат, ако се насочат повече усилия за ангажираност и осведоменост в общността. Това са и насоките, по които ще се работи в бъдеще, подчертават от Фондация „Онасис“ и техните партньори.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   dY9t

Още от Новини