burevestnik.bg - Мобилна версия


Две лекарства за диабет са с траен недостиг в повече от половината области в страната

Две лекарства за диабет са с траен недостиг в повече от половината области в страната

Инсулин с търговско наименование Tresiba е с нерегулярна доставка/забавяне или отказ по складовете при над 2/3 от всички области в страната, а лекарственият продукт Fiasp е с нерегулярни доставки/забавяне или отказ по складовете при близо половината от всички области в страната. Това казва служебният здравен министър д-р Галя Кондева в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов относно осигуряване на лекарствени продукти, съдържащи инсулин, в Русе.

„Недостиг или затруднения при осигуряване на лекарствени продукти са проблеми, присъщи за всички страни в Европейския съюз. Причините са многокомпонентни, но Европейската комисия ги свързва най-често с производствени проблеми; нерелевантни индустриални квоти; законна паралелна търговия; икономически аспекти, свързани с ценообразуването (най-ниска цена на производител на база 10 референтни държави и високо ДДС); презапасяване с количества и други“, казва министърът.

Д-р Кондева припомня, че с цел трайно решение на проблема M3 е предложило промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, касаещи търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, паралелния внос, усъвършенстването на СЕСПА, както и административно-наказателните разпоредби. Тя припомня и че законопроектът е внесен в Народното събрание още през декември 2023 г.

По отношение на мерките, които са взети до момента, министър Кондева заявява, че при установен недостиг на лекарства у нас чрез СЕСПА, ИАЛ изготвя, актуализира и поддържа списък, който се публикува на интернет страницата на агенцията и се изпраща на Агенция „Митници“ по служебен ред. Включените лекарствени продукти в списъка не могат да се изнасят от страната за срока, за който се съдържат в него.

„Също така Министерство на здравеопазването е в непрекъснат контакт с ИАЛ, която оказва максимално съдействие на представителите на фармацевтичните производители за ускоряване на доставките им и осигуряване от тяхна страна на допълнителни количества, в случаите, в които е необходимо и възможно. Приоритетно се оценяват и заявления за паралелен внос, както и такива свързани с разрешението за употреба на лекарствени продукти, при които се наблюдават затруднения в производство“, добавя министър Кондева.

Конкретно за инсулини и аналози; понижаващи кръвната захар лекарства и антиинфекциозни лекарствени продукти за системна употреба, върху които е наложена забрана за износ, Министерството на здравеопазването възлага на регионалните здравни инспекции ежемесечно да извършват проверки в аптеки от „открит тип“ с цел анализ. Тези проверки обхващат както големи, така и по-малки населени места. Допълнително M3 изисква ежемесечно от ИАЛ и „Информационно обслужване“ АД информация за наличните количества при търговците на едро, както и за предписаните и отпуснатите количества от тези лекарствени продукти, казва още Кондева.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   J61e

User Avatar Лекар 04.06.2024 14:44:56

Горките диабетици!

Още от Новини