burevestnik.bg - Мобилна версия


Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа проверка на Zdrave.net. Малцина от тях обаче имат реални шансове да станат депутати в 50-ото народно събрание.

От ГЕРБ почти сигурните бъдещи народни представители са анестезиологът д-р Красимир Събев, който води листата на партията в Смолян, проф. Костадин Ангелов – водач във Велико Търново, д-р Христо Кастрев, специалист по Обща медицина и Образна диагностика, който е втори в Монтана и анестезиологът д-р Иван Червенков, който е втори в Пловдив-област. Доц. Лъчезар Иванов също почти сигурно ще е отново депутата, макар да е четвърти в листата на 25 МИР София.

Със сигурност депутат отново ще бъде и д-р Александър Симидчиев, който води листата на ПП-ДБ в София-област. С шансове да са народни представители са д-р Ивайло Митковски, втори в листата за Варна, доц. Антон Йорданов Тонев – трети във Варна и 31-ви в 23 МИР София. Д-р Любиша Блажевски, ортопед-травматолог в МБАЛ Св. Анна-Варна, който е на 5-то място в същата листа би могъл да влезе в парламента, ако спечели битката с преференции. Бившият депутат от ДБ д-р Таня Андреева е 13 в 24 МИР София, а бившия зам.-министър на здравеопазването и бивш съветник на премиера Денков д-р Петър Грибнев е 17-и в 23 МИР София. И при двамата преференциалният вот е от съществено значение за влизането им в Народното събрание.

От ДПС кандидатите за депутати на избираеми позиции са Юсеин Вейселов, който води листата в Габрово и съпредседателят на ДПС доц. Джевдет Ибрям Чакъров води две листи – в Разград и в Силистра. Вейселов е завършил „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора и е работил е в МБАЛ „д-р Стойчо Христов“ и „Медицински център 1“ ЕООД в град Севлиево. Бил е и член парламентарната здравна комисия. С шансове за парламента е и кардиологът в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна Месут Рушид, който е втори в листата за Варна.

Проф. Силви Кирилов отново се кандидатира за парламента от ИТН и е втори в Бургас. Проф. Андрей Чорбанов води листата във Велико Търново, а студентът по медицина и управител на фирма за медицински консумативи Иван Клисурски – във Враца.  

Възраждане се отчита с члена на комисията по здравеопазване Маргарита Махаева, която  е поставена на второ място в 25 МИР София, а вторият член на здравната комисия Маргарита Генчева е първа в Силистра. 

БСП са включили много медици в листите си, но никой от тях не е водач. Най-доброто място е за хирурга д-р Събина Петканска-Вълева, която е втора в Сливен. Урологът д-р Десислав Тасков е 3-ти във Варна, общопрактикуващият лекар д-р Митка Лечева е трета във Враца, а семейният лекар д-р Антонио Василев е 3-ти в Плевен. Останалите кандидати са поставени на неизбираеми позиции предвид и отношението на БСП към преференциалния вот.

С минимални шансове за влизане в парламента според социологическите проучвания е коалиция „Синя България“. Там водач на две области София 24 МИР и Хасково е д-р Петър Москов, а някогашният му заместник в МЗ д-р Ваньо Шарков е трети в 23 МИР София.

От партиите, които според проучванията ще останат извън Народното събрание, впечатление правят КП „Левицата!“, от чието име се кандидатират неврохирургът доц. Георги Кючуков, зам.-директор на МБАЛ "Св. Анна"-Варна, д-р Атанас Мангъров и д-р Цветеслава Гълъбова и КП Солидарна България, в чиито листи са намерили място стоматолози, маг.-фармацевти, медицински сестри и здравни медиатори.

В листата на КП „ВМРО – Българско национално движение“ в Плевен на второ място е поставен д-р Венцислав Грозев, хирург, председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-Плевен и бивш председател на БЛС, а д-р Калин Поповски е 12-и.

Водач на листата на „Граждански блок“ на бившия главен прокурор Иван Гешев в София 23 МИР е д-р Спас Спасков, някогашен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ и консултант в здравния сектор.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   BAuM

User Avatar surg 12.06.2024 08:44:06

до към 2008 г, в рамковия договор стоеше един член вкаран от Подкрепа в смисъл че поне 40 % ако не се лъжа трябва да се дават за заплати , а всъщото време се казваше че НЗОК не плаща трудови разходи. Малко преди това НДСВ вкараха около 160 млн. от МЗ за заплати до тогава и казаха че това са парите за това.....и правителството никога не го повтори....не помните ли.....т.е. до тогава можеше, после политиците си измиха ръцете и казаха ама ние не сме виновни, оправяйте се.....от друга страна МЗ е принципал на 60-80 най големи болни у нас, и ако нареди за размер на минимална заплата, няма как цялата индустрия да не хи последва......само че отново т.н. политическа класа не иска да губи пари от възможност за кражба и управление и затова не го прави........няма ли жесток натиск, нищо няма да се промени, само с реалността на няма персонал, затваряме болници няма да стане.......в UK, затвори най голямата детска кардиология, с обяснението защото намалелия персонал от сестри не може да гарантира стандарта им и качеството........това тук не може да стане иначе пръдли и тъпанари седнат и станат и говорят за качество....

User Avatar Гост 04.06.2024 14:30:16

Щом доц. д-р Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка) е на избираемо място, значи всичко е наред. Никой от останалите не може да се мери с този титан в политиката.

User Avatar многознайко 20.05.2024 17:41:09

Пропуснали сте баш кандидата на “синя България”!!! Зъболекарят от Перник Павлов. Точно от Перник е и детето, което почина в неговата клиника “еодент”. Какъв гьонсурат!

User Avatar Гост 20.05.2024 13:03:59

Тези от педиатри от “Мама и азЗ, подтиквано о Търговска лига са без мозък. С какви очи искат да разкриват нова болница в София, където е пренаселено о болнични кревати, а са недостатъчни педиатрите и липсват медицински сестри. Тогава когато в Белгия оптимизират болничната помощ, като намаляват легловия фонд , у нас искат нови и нови легла. При използваемост на легловия фонд 50 процента. Наглост, арогантност, безхаберие!

User Avatar Грозев ?! 20.05.2024 09:31:05

Грозев пък с какви очи се кандидатира , при положение, че остави БЛС в поза “партер” докато беше председател-всички помним какво правеше той с УС, отделно доведе “Г.Странски” почти до фалит с дългогодишното си “управление”, ?! Само власт и пари ли са му в главата ? И защо си мисли, че някой ще му повярва ? За другият от Плевен - Калин Поповски пък да не споменаваме - продажбата на бебета са ми най-малкия грях . И тия двамата тръгнали депутати да стават, вместо в затвора да лежат !

User Avatar Гост 19.05.2024 13:14:51

Памет за Ян Куцияк и Мартина Кушнерова - убити от МАФИЯТА и останали завинаги на 27 г.!

User Avatar Гост 18.05.2024 19:09:55

Това не са практикуващи медицина лекари, а такива, които са в администрацията!

User Avatar Помнещ всичко 18.05.2024 21:06:26

Абсолютно вярно!

User Avatar Гост 17.05.2024 21:52:48

За последните 13 години: 406 жени са убити в Сърбия при домашно насилие

User Avatar Гост 17.05.2024 21:49:58

И по-добре, че ще останем без лекари, ако всички влязат.

Още от Новини