burevestnik.bg - Мобилна версия


Детската болница трябва да бъде готова през 2028 година

„За 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години”, заяви премиерът Димитър Главчев

Детската болница трябва да бъде готова през 2028 година

Теренът на строежа на Националната детска болница е почти разчистен, като до 15 ноември се очаква съвсем да бъде разчистен. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той, заедно с Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница ЕАД д-р Влатко Глигоров представиха плана за структурата и капацитета на бъдещата Национална детска болница, както и напредъка по работите на терена.

Вчера е бил приет планът за структурата и капацитета на болницата, който включва 400 места и 26 отделения. Основната идея е да се осигури комплексно обслужване на българските деца, допълни Главчев.

„Предвижда се строежът да бъде завършен до месец май 2028 г. и да започне да функционира болницата. За 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години”, каза той.

Д-р Кондева съобщи, че вчера е била подписана и приета окончателно структурата на детската болница, като в нея ще има 26 клиники.  

„Допълнителни структури, за които убедихме консорциума, че за нашето здравеопазване са необходими,  са детската психиатрия, генетичната лаборатория, нуклеарна медицина и физиотерапия и рехабилитация”, допълни тя.

Относно проблема с наличието на медицински сестри, здравният министър заяви, че се работи усилено и се надява, че до 4 години дефицитът ще бъде преодолян.

„Статутът на детската болница все още не е обсъждан на този етап. Темата се коментира често с обществения съвет. Юридически смятаме, че няма да има проблем със статута. Ще потърсим най-добрия статут, който ако до момента не е регламентиран, ще трябва нормативно да се регламентира. Но би трябвало да бъде със специален статут”, каза още министър Кондева.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   QN42

User Avatar GEST 20.10.2024 08:59:55

Турските власти са отнели лиценза на девет частни болници в Истанбул и на една частна болница в град Текирдаг заради смъртта на общо 12 новородени, причинена в тези болници. Това съобщи турският министър на здравеопазването Кемал Мемишоглу, цитиран от ТРТ Хабер. По думите му болниците били замесени в разследването, което се води от републиканската прокуратура във връзка със смъртта на новородените, добавя БТА. Сред санкционираните болнични заведения е и болницата на бившия здравен министър Мехмет Мюеззиноглу в Истанбул, съобщи ОДА ТВ. Скандалът стана обществено достояние, след като бяха разкрити действията на група лекари и здравни работници в Бърза помощ, които изпращали бебета, нуждаещи се от спешна помощ, в частни клиники вместо в спешните отделения в държавните болници, за да извличат финансови печалби. Частните клиники, в които изпращали бебетата, не само, че не разполагали с необходимите условия за лечение, но и лечението в тях е много по-скъпо от това в държавните болници. Най-малко 12 новородени са починали, вследствие на това, че не са получили необходимата медицинска грижа, от която се нуждаели, т.е. съзнателно са били изпратени на смърт от престъпна група, в която участвали над 40 души, лекари, медицински сестри и социални служители, а вероятно и отговорни служители от въпросните болници, коментират местните медии. В същото време републикански прокурор е поискал присъда от 10 до 589 години затвор за предполагаемия ръководител на престъпната група Фърат Саръ от областната болница Есенйурт в Истанбул, и общо 500 години затвор за другите участници в групата на "убийците на бебета", както я наричат в турските медии. Двайсет и двама от подозираните 47 души се намират в ареста. Настоява се за осъждането им на най-строги наказания. Според обвинителния акт от над 500 страници, начело на престъпната група е турски лекар, който е обвинен в умишлено убийство, ръководство на престъпна група и фалшифициране на официални документи.

User Avatar Гост 20.10.2024 10:05:24

Сладък мехлем пада на душата на русофило-комунистическите примати от подобни новини. Я кажете сега как процъфтява здравеопазването в братската ви Раша под мъдрото ръководство на Пут Чен Ун.

Още по темата