burevestnik.bg - Мобилна версия


Донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души

Донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация у нас даде шанс за живот на четирима души. Това стана възможно, след като близките на 56-годишен мъж са казали „Да“, съгласявайки се да дарят органите му. Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив.

Бъбреците на донора дават шанс за живот на две жени, съответно на 41 г. и 42 г. Те са трансплантирани успешно в УМБАЛ „Лозенец“ от екип с ръководител д-р Борил Петров – началник на клиниката по урология, и д-р Катина Стойчева – уролог, информират от лечебното заведение. В реанимационния екип са участвали д-р Илия Бауренски и д-р Жулиен Димитров. Сложните операции са преминали гладко и в момента пациентките са в стабилно състояние.

Черният дроб пък е трансплантиран във Военномедицинската академия. Реципиентът е мъж на 45 години. „Операцията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран, контактен и адекватен“, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Сложната интервенция е осъществена от доц. Васил Михайлов и специалисти от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия, а експлантацията на черния дроб е извършена от екип, ръководен от проф. Ивелин Такоров.

Поради липса на подходящи реципиенти в България, сърцето на донора е предложено на Румъния по линия на споразумението за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и тяхната Национална агенция за трансплантация. В румънската страна обаче също не е намерен подходящ реципиент и сърцето обявено в платформата FOEDUS – за трансграничен обмен на органи за трансплантация. В резултат на това в България пристига екип от медици от Унгария, които взимат сърцето, за да дадат шанс за живот на нуждаещ се техен пациент.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна признателност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са взели това тежко, но животоспасяващо решение.

Благодарности от лечебното заведение изказват и към ИА „Медицински надзор“ и координатора по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Димитър Казаков за добрата организация при извършване на експлантационния процес.

Снимка: ВМА


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   F61p

Още от Новини