burevestnik.bg - Мобилна версия


Достъпваме пациентското си е-досие с QR код

Достъпваме пациентското си е-досие с QR код

Електронното пациентско досие да се достъпва чрез QR код. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредбата за функционирането на Националната здравно-информационна система (НЗИС). Предложенията за промени са публикувани на уебстраницата на ведомството за обществено обсъждане.

Към момента е-досието може да бъде достъпено само с е-подпис или ПИК на НАП.

С предложенията се създава възможност практически всеки гражданин, който притежава смартфон или таблет, да осъществява мобилен достъп до своето електронно здравно досие чрез активиране на специално потребителско мобилно приложение „еЗдраве“ за достъп до електронното си здравно досие (еднократно сдвояване на досието с мобилното приложение) на мобилното си устройство.

Сдвояването може да стане по един от следните начини: лично, чрез оправомощени служители в съответната регионална здравна инспекция (РЗИ) или районна здравноосигурителна каса (РЗОК) по постоянен или настоящ адрес, в офисите на „Информационно обслужване“ АД, а при техническа възможност – и чрез избрания общопрактикуващ лекар.

Сдвояването става чрез изтегляне на QR код, който се сканира в мобилното устройство на гражданина, чрез което той достъпва своето електронно здравно досие. Сдвояването чрез оправомощено служебно лице се предоставя на място и безвъзмездно.

С кода гражданинът достъпва първоначално своето електронно здравно досие, което автоматично му дава възможност за многократен последващ мобилен достъп по общия ред за ползване на мобилното приложение съобразно приетите и публикувани правила и политики. Не се налага изпълнението на последващи технически процедури за поддържане на достъпа. Предлаганата система за достъп не изисква специални технически познания нито за гражданите, нито за извършващите сдвояването, тъй като на практика не се отличава от обичайните технически решения при масово използваните приложения, включително на битово ниво, отбелязват от МЗ.

Предвижда се личните лекари и отговорните служители в РЗИ и РЗОК

да получат техническа помощ за изпълнението на наредбата, изразяваща се в достъп до видеоуроци, а при възникнали въпроси и затруднения въпросите да могат да бъдат отправени към контактен център, работещ в режим 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, уточняват още от ведомството.

С всички предложения за промени в наредбата можете да се запознаете тук, а с мотивите към тях – тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   pJDW

User Avatar Аз 03.05.2024 20:58:13

Като чета коментарите от лекари тук и се кръстя, дано не ми се налага да се лекувам тук!

User Avatar GAMA 13.03.2024 08:04:28

да се достъпва!?; може да бъде достъпено!? кой ги пише тези статии?!?!

User Avatar mennn 12.03.2024 23:40:32

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

User Avatar До “гост” от 15:35 12.03.2024 19:54:39

Спокойно , уважаеми докторе-никой няма да те кара нищо да сдвояваш, дори и срещу пари . Всички разбрахме, че ОПЛ не желаят да работят за “мизерните комунистически пари от НЗОК. И тъй като за всекиго това стана ясно, постепенно ще ви отпадат все повече административни дейности. Накрая ще ви оставим сами да си определите и цената за преглед , но тогава ще излезете на общия пазар и ще “отворим системата” и ще спрем с понятието “gate keeper” та всеки пациент да може сам да си избере при кой лекар ( ОПЛ или специалист ) да се прегледа първично . В НЗОК пари имаме достатъчно за целта. В застрахователните фондове - също. Не се притеснявай, мили ми анонимни “госте” - все повече неща ще спрете да правите, щом не искате. Ние винаги ще се съгласим с Вас :)

User Avatar лекари пенсионер 12.03.2024 20:59:51

Докато това стане, ние вече ще сме в един по-хубав свят. И ще ви гледаме сеира отгоре. А младите колеги ще са в един още по- хубав реален свят - на 1000 км оттук и ще ходите с жалките си парици от касата там да се лекувате.

User Avatar qqq 13.03.2024 11:38:22

Заинавайте по-бързо!

User Avatar аз 13.03.2024 17:07:09

Гледай да не ни изпревариш

User Avatar Гост 12.03.2024 18:58:25

Електронния подпис струва 12 лв. за две години колега. Стига с тези еснафски тарикатлъци на дребно. Ето затова ни псуват хората. Като искаш пари квалифицирай се и работи добре платени дейности.

User Avatar Гост 12.03.2024 15:35:53

През телефона на личния лекар ще ви струва 50 лева ,другарки и другари. Ще ви научим по другия начин как да не експлоатирате лекаря за целите на гнилия пролетариат. Електронен подпис струва толкова и толкова ще е таксата на всеки да ползва моя

User Avatar qqq 13.03.2024 11:29:57

това са МОИТЕ данни, дадено ти е да ги събираш ти, как няма да ми го дадеш?

User Avatar Гост 13.03.2024 12:28:50

Нали ти каза-срещу петдесетак.

Още от Новини