burevestnik.bg - Мобилна версия


Доц. Казанджиева: Кампанията "Евромеланома" ще се проведе на 10 май

Доц. Казанджиева: Кампанията

Кампанията за безплатни дерматологични прегледи по инициативата „Евромеланома“ ще се проведе у нас на 10 май. Това съобщи пред БНР дерматологът доц. Жана Казанджиева. Тя уточни, че и тази година в нея ще се включат много дерматолози от цялата страна, като предстои пълният списък на кабинетите и клиниките да бъде публикуван на сайта на Българското дерматологично дружество.

Специалистката призова хората да не се колебаят да търсят помощ и консултация, особено ако са прекарали слънчево изгаряне в детската възраст.

„Изгарянията в детството увеличават 10 пъти риска от развитие на рак на кожата в по-късна възраст. Кожата помни, когато не сме се грижили за нея“, коза доц. Казанджиева. Тя припомни, че има 6 различни типа кожа, които реагират различно на слънчевите лъчи, а най-уязвими към тяхното вредно въздействие са кожите тип – 1 и тип 2 – т.нар. кожа с лунички „Пипи дългото чорапче“ и светлият, скандинавски тип кожа.

Дерматологът поясни, че съвременната наука вече разполага с много модерни терапии за лечение на тежко протичащи кожни заболявания като някои форми на атопичен дерматит и те вече са на разположение у нас, като се реимбурсират от Здравната каса. Също така, у нас има много добри възможности за диагностика и терапия на детските хемангиоми, като подходът в тези случаи се основава на алгоритъм на поведение, утвърден в съответствие с най-съвременните тенденции в детската дерматология в Европа и света.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   $njX

Още от Новини