burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Бацелова: Бумът на варицела е очакван, най-добре предпазва ваксината

Не смятам, че ще останем без ваксини срещу COVID, коментира специалистката

Д-р Бацелова: Бумът на варицела е очакван, най-добре предпазва ваксината

„В момента е сезонът на варицелата, на скарлатината, така че е напълно очаквано да има бум. И е нормално, тъй като в България ваксината за варицела е с много нисък обхват и се прилага отскоро – от 2019 година“. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

В допълнение тя поясни, че има и още една причина за това рязко повишаване на броя на заболелите – противоепидемичните мерки срещу COVID, които са ограничили контактите на децата.

„Вирусът на варицелата е изключително заразен, затова 95% от населението е преболедувало инфекцията в детска възраст. А епидемичните взривове могат да започнат след контакт с болен от херпес зостер“, подчерта специалистката.

„Трябва да е ясно, че ваксината е най-сигурният начин да се предпазим“, категорична бе тя.

„Пациент, който е доказан с варицела, трябва да остане в изолация за определено време. Хоспитализацията не е задължителна, тя се налага по преценка на лекаря. Ако се влоши състоянието, тогава се налага хоспитализация“, обясни д-р Бацелова.

По думите й инфекцията започва с грипоподобна симптоматика и много характерен обрив, който започва от окосмената част на главата или в устната кухина.

„Малките деца може да отказват да се хранят. След това обривът може да излезе отпред на корема, по гърба, накрая по ръцете. Характерна е отпадналост, нервност“, посочи епидемиоложката.

Д-р Бацелова обясни, че ваксината може да се приложи от 9-месечна възраст. Тя може да се поставя на контактни лица до 3-и или 5-и ден от контакта и ще предотврати разболяването им.

Епидемиоложката коментира и темата за ваксините срещу COVID и намерението на страната ни да прекрати договора с компанията Pfizer, По думите й е грях да изхвърляме ваксини, които могат да спасят човешки животи.

В същото време тя бе категорична, че няма логика да вземаме прекалено големи количества ваксини, които след това ще изхвърляме.

„Виждаме, че в България има нежелание за ваксинация. Трябват ни ваксини с висока ефективност. Не смятам, че ще бъдем оставени без никакви ваксини срещу COVID“, заключи д-р Бацелова.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   MQF8

User Avatar Боцкаш ли още 15.03.2023 17:42:32

невинни деца, Бъцилова?

User Avatar Гост 15.03.2023 11:32:04

Какво изобилие от противоречия в това интервю!

Още от Новини