burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Болтаджиев: РЗОК отказват да приемат отчети на болници, за да не плащат надлимитна дейност

Д-р Болтаджиев: РЗОК отказват да приемат отчети на болници, за да не плащат надлимитна дейност

Все още така наречените лимити си съществуват по същия начин, както и преди решението на ВАС, което ги обяви за противоконституционни. Това заявява членът на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Съюза за стопанска инициатива д-р Николай Болтаджиев по време на заседанието на Надзора, проведено на 25 септември, става ясно от стенограмата.

„На болниците не им се приемат документите с т. нар. надлимитна дейност. Не им приемат документи над определена стойност и съответно тази дейност не им се заплаща. Моят съвет към тях беше – водете дела, не подписвайте споразумения, взимайте си лихвите и толкова. Водете дела, а пък съдът ще прецени“, казва още той и заявява, че болнични директори и управители са му се оплакали по време на среща по друг повод в МЗ.

„Индикативните показатели не са лимити. Не знам тези хора, които се обръщат към Вас, как ги четат. Но ние не определяме лимити, затова казваме индикативни показатели. Ако някой ги надхвърли, съдът ни е казал: Вие сте длъжни да платите. И ние трябва да ги проверим и да ги платим. Длъжни сме“, отговаря членът на Надзора и представител на КНСБ д-р Иван Кокалов.  

Председателят на Надзорния съвет доц. Петко Стефановски пък заявява, че тъй като това твърдение го чуват за първи път останалите членове на Надзора, трябва да бъде подкрепено с доказателства и включено в дневния ред за следващото заседание.

Адв. Силвия Величкова пък обявява месечното разпределяне на индикативните стойности за болниците за незаконно, тъй като противоречи на решенето на ВАС.

„Няма правно основание индикативните стойности да бъдат включени в индивидуалните договори. Нито в Закона за здравното осигуряване, нито и в Закона за бюджета на НЗОК за 2024 г. няма такава дерогация, няма изискване да бъдат включени индикативни стойности в индивидуалните договори. Това е подзаконова нормативна уредба, която с оглед последните решения и изменения смятам, че е неприложима и от тази гледна точка мисля, че е незаконосъобразно включването в индивидуалните договори. Относно обвързващото действие на решението на съда, то установителното действие касае този целия механизъм, който е противоконституционен“, казва тя.

„Според мен индикативните стойности не са императив и това, че са включени в договорите, не значи, че ние нарушаваме решението на Конституционния съд, защото, ако той отчете повече от тези индикативни стойности, ние ги проверим и ще ги платим. Но така или иначе ние отговаряме за бюджета и някакво разпределение на средствата трябва да направим. Те са индикативни, а не са нито лимити, нито сме казали – до това ще Ви плащаме, а другото не“, заявява д-р Кокалов.

И. д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров го подкрепя и заявява, че с разпределението на индикативните стойности няма противоречие с решението на Конституционния съд и с определението на Върховния административен съд. „В случая дори сме задължени да изпълним Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. такъв, какъвто е, и издадените на основание чл. 4 от Закона за бюджета Правила, които са в сила и чието действие нито е спряно, нито за тях някой е поискал отмяна. В производството пред Върховния административен съд са разгледани доводи за отмяната на текстове в НРД, който е коренно различен документ с коренно различна цел, предназначение, същност, смисъл. Той се различава от Правилата по чл. 4, въз основа на които ние осъществяваме нашата дейност и регулираме отношенията както с РЗОК, така и с изпълнителите на медицинска помощ. Не биха били възможни например разместванията, вътрешно-компенсираните промени, изчисляването на икономии и т.н., които да бъдат извършени, ако ние не утвърждавахме месечни и индикативни стойности“, казва той.

Припомняме, че по време на това заседание надзорниците утвърдиха предложените от директорите на 28 РЗОК месечни и индикативни стойности за дейностите в болнична медицинска помощ, за месеци на дейност септември и октомври 2024 г. За дейностите в болнична помощ за раждане, за хемодиализа, за диагностика и лечение на онкологични и хематологични заболявания и за лъчелечение - 54 764 040 лв. месечно; за дейности по КП и АПр -  266 778 316 лв. месечно и за роботизирана хирургия - 1 850 556 лв., месечно.

Целия текст на стенограмата може да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   msh8

User Avatar Хахаха 02.10.2024 17:33:57

Стефановски е олигофрен! Прави се на ощипана госпожица, а е нагазил здраво в проблема, заедно с ментора си Коце Ангелов... Ще видим дали връщането на стария управител ще промени нещо

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК