burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Боряна Григорова: Искам и след 10 години да съм на същото място, със същите колеги в Клиника "Кардиология" на ВМА

Д-р Боряна Григорова: Искам и след 10 години да съм на същото място, със същите колеги в Клиника

Лейтенант д-р Боряна Григорова завършва медицина в МУ-София през 2019 г. От 2020 г. е специализант в Клиника "Кардиология" на ВМА. Преди това е доброволец в редица звена на военната болница – Клиника по анестезиология и интензивно лечение, Клиника по вътрешни болести и Клиниката "Кардиология". Работила е и в Модулни военномедицински формирования.

Д-р Григорова, с какво Ви привлече кардиологията?

Кардиологията ме привлече още по време на следването ми в Медицинския университет, в трети курс, по време на упражненията по „Пропедевтика на вътрешните органи“. Беше ми много интересно да слушам сърцата на пациентите, различните тонове и шумове. След това специалността ме привлече и със спешните състояния, когато се изисква бърза и адекватна реакция, за да спасиш живота на пациента. Харесва ми динамиката на работа като кардиолог.

Споделяте ли мнението, че за да бъде един лекар добър кардиолог, трябва да има много сериозни знания в цялата вътрешна медицина?

Напълно споделям това мнение. Организмът е едно цяло и няма как да лекуваш само един орган, отделно от всички останали. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания в голямата си част имат и много други придружаващи заболявания, като захарен диабет, хронично бъбречно заболяване, заболявания на щитовидната жлеза, анемичен синдром с различен произход и други. Включително и в нашата Клиника по кардиология на ВМА лекуваме всекидневно такива болни с комплексна патология. Именно заради това се изискват сериозни знания в областта на всички вътрешни болести.

Освен това, като кардиолози във ВМА ние извършваме и много предоперативни консултации на пациенти, на които им предстоят несърдечни операции. Най-вероятно няма друга кардиологична клиника в страната, която да извършва повече предоперативни консултации. Определяме предоперативния риск и дали пациентът може да се допусне на операция. Тази дейност изисква още повече познания от нас, не само във вътрешната медицина, но и относно вида на различните интервенции и вида анестезия, която ще се приложи на пациента.

Как протича едно Ваше дежурство в клиника с денонощен режим на работа, една от най-големите в страната?

Даваме по 12-часови дежурства – дневни и нощни. Сутрин денят започва с визитация в 7.30 часа, после рапорт в 8 часа и след това главна визитация с началника на клиниката полк. проф. Ивайло Даскалов. Следва изписване на пациентите, които са готови да се приберат вкъщи с подобрение, прием на нови пациенти, тяхната обработка, извършват се ехокардиографии, ХолтерЕКГ-изследвания, селективни коронарни ангиографии.

Нашата клиника разполага с най-модерната апаратура на европейско и световно ниво, както в самата клиника, така и в катетеризационната зала. Отделението по инвазивна кардиология работи в режим 24/7, включително и нощно време може да се извърши спешна коронарография на пациенти с остър инфаркт на миокарда. На обяд в 13.30 ч. всеки ден отново се събираме всички колеги на колегиум и обсъждаме всеки един болен и случай поотделно.

Това е много полезно, особено за нас специализантите, защото научаваме много от тези обсъждания и развиваме още повече мисленето си като лекари. Следобяд следва още една визитация на болните в клиниката. Междувременно има доста спешни консултации в другите клиники в болницата, както и прием на болни със спешни кардиологични състояния.

На какво Ви научи досегът с Ваши колеги, които освен кардиолози са и военни лекари?

Досегът с моите колеги ме научи на висок професионализъм, логично мислене, адекватна реакция във всеки един момент, дисциплинираност и отдаденост на работата.

Към коя област на кардиологията искате да насочите интересите и усилията си в бъдеще?

Интересът ми е по-скоро в неинвазивната кардиология, лечението на пациенти със сърдечна недостатъчност, инфекциозен ендокардит, различни видове кардиомиопатии.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

През свободното си време обичам да плувам, да танцувам салса, да карам ски и много да пътувам в страната и чужбина. Новите дестинации ме разтоварват психически и обогатяват културно.

Кои човешки качества цените най-много у колегите си?

Като човешки качества най-много ценя у колегите си добротата, готовността да помогнат на пациентите безрезервно с всички средства и усилия, всеотдайността. Колегите ми ме учат да съм по-добър човек аз самата всеки ден.

Как виждате себе си след 10 години – в каква професионална среда, с какви постижения и амбиции за по-нататъшна реализация?

След 10 години си се представям на същото място, в Клиника „Кардиология“ на ВМА, с все така сплотен колектив и да продължаваме да предлагаме на пациентите модерно кардиологично лечение по всички правила на изкуството медицина. Искам да стана специалист-кардиолог, да се квалифицирам в областта на ехокардиографията и ядрено-магнитния резонанс на сърце. Амбициите ми са свързани и с растеж в научната сфера, писане на статии и дисертационен труд и хабилитиране.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   neJk

User Avatar бивш 16.05.2023 11:41:42

Щом е щерка на Недялко Григоров значи мисии не я ловят. Ще "свири" на инструмента на големия шеф и ще просперира.

User Avatar Господар 15.05.2023 17:23:43

Престанете с подобни глупави хвалебствия.Освен присмех,друго не постигат!!!

User Avatar Гост 14.05.2023 18:21:18

Добре, че баща й д-р Недялко Григоров е шеф на спешното там, та затова и Боряна е постоянно с протекции и надута до небесата. А въпросната Кардиология изобщо не е на ниво благодарение на Началника й, който си гледа само дисертациите.

User Avatar До ОПЛ 14.05.2023 13:00:40

Прав си! Като четеш този словесен шербет не забравяй, че прякорът на В.М. е Плазмодият.

User Avatar ОПЛ 14.05.2023 12:50:47

Какви точно предоперативни консулти правят в тази клиника е откровена мистерия за мен. При положение, че ВМА София е една от немногото болници в страната, която императивно изисква от бъдещите си пациенти да отиват за приемане с предварителна консултация с кардиолог. Освен всички останали "дреболии" в списъка. В пълен разрез с правила и наредби. И толкова се смятат за недосегаеми, че не се свенят да пращат исканията си на официална бланка с подпис и печат.

Още от Кой сте Вие, докторе