burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Боряна Илчева: Лабораторната работа също има своя чар

Във ВМА имам шанса да виждам много интересни и даже казуистимни случаи

Д-р Боряна Илчева: Лабораторната работа също има своя чар

Д-р Боряна Илчева е част от екипа на Клиниката по обща и клинична патология на Военномедицинска академия (ВМА) от 2017 г.

Завършва медицина в Медицински университет - София през 2016 г. По време на специализацията си във ВМА преминава редица квалификационни курсове в страната и чужбина. През 2022 г. придобива специалност „Обща и клинична патология”.

Член е на Българското дружество по патология и Европейското дружество по патология.

Д-р Илчева, как избрахте патологията, какво Ви мотивира да предпочетете лабораторната работа, а не прекия контакт с пациенти?

Още в самото начало на следването си много харесах лабораторната работа, постоянното търсене на нещо, необходимостта от допълнителни знания и чувството на задоволство при всеки успешен опит. По-късно, в трети курс, се сблъсках с дисциплината „Патология” и още тогава разбрах, че това е „моето нещо” – ежедневното предизвикателство в поставянето на диагноза, разнообразието и желанието винаги да си максимално точен и акуратен, защото знаеш, че зад всяко стъкло стои нечия съдба. Това са неща, които те държат отговорен и мотивиран да се усъвършенстваш, постоянно да четеш и да следиш новостите, за да си полезен на пациентите. Лабораторната работа също има своя чар и смятам, че е не по-малко важна за диагностиката и лечението на пациентите, въпреки че липсва пряк контакт с тях, напротив.

Кои конкретни области и проблеми в тази необятна наука Ви привличат най-много?

Основните ми интереси са свързани с онкопатологията, което предполагам е продиктувано и от развитието на патологията именно в тази насока. Гастроинтестиналната и жлъчно-чернодробната патология определено са ми най-интересни и за мое щастие във ВМА точно този тип патология е най-обемна и разнообразна, което разбира се е свързано и с интензивната работа на колегите клиницисти и хирурзи.

Как напредъкът в технологиите промени обучението и практиката на патолозите?

Напредъкът на технологиите много промени патологията като цяло. От една страна с неспиращата дигитализация, което прави и обучението все по-достъпно и качествено. Това дава възможност да се учиш от най-добрите в света, като за целта ти е необходим просто компютър с добър интернет. Това също води и до подобряване на диагностиката, чрез дигитализацията все по-лесно и достъпно е да консултираш заплетените случаи с колеги от цял свят, които са с доста повече опит и възможности.

От друга страна, напредъкът на технологиите доведе до цялостна промяна на патологията като наука. Вече е крайно недостатъчно например да кажеш, че даден процес е злокачествен. От нас се изисква все по-голяма детайлност относно онкологичните заболявания, субтипизация, вкарването им в прогностични и предиктивни групи, което е свързано с изследване на много маркери и, естествено, основното нещо, към което се стреми медицината – персонализирането на заболяването.

Това е възможно посредством развитието на молекулярната патология, откриването и интерпретирането на все повече генетични алтерации. За съжаление, у нас този процес върви с бавни темпове, но това така или иначе е бъдещето на патологията и ние се стремим да го следваме.

Кои са Вашите учители в специалността?

Моят най-голям учител е д-р Албена Факирова, която е ръководител на Клиниката по обща и клинична патология на ВМА. Смея да твърдя, че тя ме е научила на почти всичко и всеки ден научавам по нещо ново от нея. Другият човек, на когото дължа огромни благодарности е д-р Радка Христоскова. Това с са имената, които няма как да не спомена, защото те са ми дали изключително много в обучението.

Разбира се, човек се учи всеки ден и от всекиго. Така че благодаря на всички от екипа за професионализма и колегиалността.

Имате ли вече в практиката си запомнящи се случаи, които са ценен опит за Вас?

За мой късмет ВМА е многопрофилна болница и с високо ниво на компетентност. Това ми дава шанс в ежедневната практика да виждам много интересни и даже казуистични случаи. За тези 6 години като част от екипа на ВМА съм видяла изключително разнообразна и рядка патология в много различни направления.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Опитвам цялото си свободно време да прекарвам с малката ми дъщеря и съпруга ми. Естествено, обичам да си открадвам и малко време само за себе си с някоя хубава книга.

Коя своя мечта бихте искали да видите осъществена през Новата година?

За мен изминалата 2022 г. беше изключително успешна, както в личен, така и в професионален план. Трудно ми е да конкретизирам, но на първо място бих си пожелала здраве, повече спокойствие и по-малко поставени тежки диагнози.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   H6aY

Още от Кой сте Вие, докторе