burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Ваня Митова с лекции за рака на гърдата в осем училища в страната

Д-р Ваня Митова с лекции за рака на гърдата в осем училища в страната

През месец октомври, който с световен месец за борба с рака на гърдата, д-р Ваня Митова, ръководител на Отделението по хирургия на гърдата и реконструктивна хирургия в УСБАЛО „Проф. Иван Черноземски“ и създател на първото българско мобилно мултимодално приложение за рак на гърдата BreastHelp, ще изнесе поредица от обучителни лекции в осем училища в страната, съобщават организаторите.

Броят на лекциите е символичен, тъй като една от всеки 8 жени се разболява от рак на гърдата.

Лекциите са насочени към ученици на възраст 18-19 години и ще се фокусират върху важността на профилактиката и ранното диагностициране на рака на гърдата.

Темата на кампанията е „Рак на гърдата: Да започнем с профилактиката“. Инициативата има за цел да запознае младите хора с рисковете от заболяването, значението на редовните прегледи и съвременните методи за превенция и лечение. Учениците ще бъдат информирани за първичната профилактика и важността на ранното откриване на заболяването, което драстично подобрява шансовете за успешно лечение.

Като ръководител на отделение в УСБАЛО и създател на приложението BreastHelp, д-р Митова продължава да работи за подобряване на достъпа до информация и насоки за диагностика и лечение на рак на гърдата. Приложението е иновативен инструмент, който предоставя на потребителите лесен достъп до важна информация за превенцията, ранната диагностика и съвременните методи на лечение.

„Мисията на нас, лекарите, е да увеличим информираността сред младите хора. Ранната диагностика спасява животи и е ключова за постигането на по-добри резултати в лечението на рака на гърдата“, сподели д-р Ваня Митова.

Кампанията подчертава необходимостта от образование и осведоменост по отношение на здравето на гърдите, особено сред младите хора, които вече подлежат на профилактични прегледи. Информираността и навременната диагностика са в основата на борбата с рака на гърдата и подобряването на качеството на живот на пациентите.

„Ако успеем да научим подрастващите да извършват самопреглеждането си рутинно, а профилактичните прегледи да възприемат като задължителни, съм сигурна, че ще подобрим общите резултати и преживяемостта на това социалнозначимо заболяване“, допълни още д-р Митова.

Първата лекция ще бъде представена в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград днес, 16 октомври 2024 г.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   L#Kw

User Avatar nexx 16.10.2024 12:34:08

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

User Avatar Гост 16.10.2024 13:28:37

Вземи си наври усещанията там дето слънце не огрява и после върви на майната си!

Още от Новини