burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Желязков: Държавата да не извършва социални услуги на гърба на лекарите

Потребителската такса трябва да бъде променена, категоричен беше той

Д-р Желязков: Държавата да не извършва социални услуги на гърба на лекарите

„Потребителската такса трябва да бъде променена, защото е в сегашния си размер от 2012 г. насам. В първичната помощ тя е необходима, защото там няма регулатор на това свръхпотребление на медицински услуги, Навсякъде другаде в системата има регулативни стандарти и лимити, докато при нас няма“. Това заяви пред Нова телевизия д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас.

Той се спря на предисторията на въвеждането на потребителската такса.

„Тя бе въведена със ЗЗО през 1998 г. и стартира с реформата в здравеопазването през 2000 г., Решено бе тя да бъде въведена на базата на световния опит, за да може да се регулира свръхпотреблението и ненужното ползване на медицински и стоматологични услуги. Таксата е дължима не само в първичната, но и в специализираната помощ и при стоматологичните услуги и в болничната помощ. През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв., защото минималната заплата беше толкова, чрез постановление на МС, и да се отвърже от минималната работна заплата. Това положение съществува вече 11 години“, припомни д-р Желязков.

„Никой не казва, че новата такса трябва да се плаща изцяло от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 г., онкоболните, студенти учащи. Както в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата“, изрази мнение лекарят.

Той обясни, че общопрактикуващите лекари тръгват към преговори с основната идея държавата да не извършва социални услуги на гърба на лечебните заведения и на гърба на лекарите.

„Не можем да се съгласим с това. Трябва да има обсъждане, за да се намери баланс, който да удовлетворява всички – и лечебните заведения, и пациентите, затова искаме обсъждане с правителството, с работодатели, със синдикати. Новата такса трябва да стане факт с постановление на Министерски съвет, още не са започнали преговори с Касата, има само обещания от отделни политици. Една сума винаги е въпрос на баланс на интереси“, подчерта той.

Д-р Желязков припомни още, че здравната реформа тръгна с 5000 лични лекари, сега са под 4000, а малки села дори остават без лични лекари.

„Увеличението на таксата е наше предложение, за да може да се стабилизира първичната помощ в здравната система“, каза той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   UtAB

User Avatar Илиян С. 07.03.2023 22:38:33

Държавата да не извършва социални услуги на гърба на здравноосигурените лица в България, заплащайки процедури и изследвания които с нищо не помагат на пациента! Нито пък му се осигурява нужната „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“при „зачитане правата на пациента“! Че и той да получи "ясна и достъпна информация за здравословното му състояние и методите за евентуалното му лечение“! Нещо което той към този момент не получава! Въпреки, че казв на лекаря какво трябва да направи!

User Avatar Гост 02.03.2023 08:06:34

За таксите на банките никой не мрънка. Питам ,защо лекарите не са държавни служители,защо не са освободени от здравни вноски,защо не са 2 категория труд. На фона на мизерното заплащане,поне да имат социални привилегии като полицаи,съдии и д-р. Но и за това явно и на синдикати и на лекарски съюз не им пука

User Avatar Дамян тодоров 01.03.2023 21:08:30

Може ли да ми кажете.В Хипократовата клетва говори ли се аа пари

User Avatar Гост 01.03.2023 20:40:12

Подкрепям напълно всеки да заплаща потребителска такса в размер 1% от МРЗ. Социални помощи може да се дават на нуждаещите се от МТСГ, лекарите не са държавни слуги. Те младите скоро ще откажат да работят и с НЗОК, ще има само частно здравеопазване, робите здравни работници са на привършване.

User Avatar Гост 1 01.03.2023 08:30:29

Направете я тая такса 100 лв направо,не се наядохте ма..ка ви алчна!

User Avatar Гост 01.03.2023 08:45:38

Не,няма да има такава такса ....защото утре ще си плащаш 100 лв за преглед и хоро ще играеш. Комунягите във властта няма да може да ви спасяват с рухването на фалшивата ви здравна система не реформирана комунистическа вече 33 години от 78 г комунизъм. Справка -в Ахтопол вече няма безплатни прегледи. Скоро и във вашия град.

User Avatar Гост 28.02.2023 23:46:42

С чужда пита майчин помен прави. Що е то? Държавата.

User Avatar Лекар 28.02.2023 15:22:46

Подкрепям потребителската такса отново да стане 1% от минималната работна заплата, както и да няма привилегировани. Освобождавайки от такса някого, държавата да плаща вместо него.

User Avatar Гост 28.02.2023 11:41:08

В момента най-много (зло)употребяват медицинска помощ тези групи, които са освободени от потребителска такса. Точно те за щяло и за нещяло търсят лекар и се редят на опашки пред кабинетите (защото е безплатно - лекарите плащат).

User Avatar Гост 28.02.2023 10:47:31

В случай, че държавата реши да подпомага определени групи от населението, би следвало да реимбурсира съответната сума, а не да го прави за сметка на изпълнителите на медицинска помощ.

User Avatar Гост 28.02.2023 10:44:28

Размерът на потребителската такса е важен, но по-важното е да няма освободени от нея, защото това я лишава от основната и функция - регулатор на потреблението на медицинска помощ.

Още от Новини