burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Златанов: Приехме методиката на БЛС за разпределяне на икономии

Още днес изпращаме на съсловните организации проектите на НРД 2023-2025, каза председателят на Надзора на НЗОК

Д-р Златанов: Приехме методиката на БЛС за разпределяне на икономии

„Приехме Методиката за разпределението на икономиите от средствата за здравноосигурителни плащания и средствата от резерва на бюджета на НЗОК, предложена от Българския лекарски съюз, с дебати, коментари и корекции, и предстои да им я изпратим за съгласуване.“

Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов след днешното заседание на Надзора.

Той уточни, че част от корекциите е премахването на коефициента за допълнително плащане на лица над 18 години. „Премахнахме възрастовите ограничения, повишихме някои коефициенти, като например за извършване на профилактични прегледи за деца, бременни и поставяне на ваксини. С остатъчните средства няма да бъде увеличена капитацията, а ще бъдат разпределени според броя на пациентите в листите на общопрактикуващите лекари. Няма големи промени в сравнение с миналогодишната методика“, допълни още д-р Златанов.  

По отношение на болничната помощ той заяви, че е справедливо да се дадат средства за лечебните заведения, които са работили, поддържали са интензивни структури, които са лекували и COVID в началото на годината. „Разходите често излизаха извън цените на клиничните пътеки. Икономисаните средства трябва да се дадат на лечебни заведения по критерия преминал пациент и най-вече на тези, които са лекували COVID“, категоричен беше д-р Златанов.

Той съобщи, че за днес в 11 часа е била насрочена среща с Лекарския съюз, на която да бъдат обсъдени преговорите за НРД 2023-2025, както и Методиката за икономиите. „За съжаление БЛС не се явиха на срещата от 11 часа и не ни уведомиха, че няма да го направят. Надзорният съвет в пълен състав ги чакаше. Готови сме да говорим с всички страни, които смятат, че са засегнати“, каза д-р Златанов.

„Надзорният съвет обаче трябва да продължи работата си, затова възложихме на проф. Салчев да им изпрати ново писмо, с което да ги покани отново“, каза pредставителят на пациентските организации адв. Андрей Дамянов по повод несъстоялата се среща. 

Според д-р Златанов още днес ще бъдат изпратени на съсловните организации проектите за НРД за медицински дейности и на НРД за дентални дейности за следващия тригодишен период. „Има две възможности. Едната е да се преговаря по текстовете в момента и след приемането на новия бюджет да се преговаря за цени и обеми, а втората – НРД да се подпише следващата година след приемане на бюджета. И двата варианта са възможни“, каза д-р Златанов. 


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   3C%K

User Avatar Депутат 30.11.2022 13:46:25

Ало, въоръженият с невежество льольо, как да вземем 7 млрд.лв. от хората, за ги дадем на теб, ако не със закон? Ами излез на частна практика и си готов, парламент и бюджет в НЗОК посмъртно няма да ти трябват. Аман от глупци.

User Avatar Гост 15.11.2022 16:43:50

БЛС се самоизолират, бягайки от преговори.

User Avatar БЛС-Въоръжено Крило 16.11.2022 15:33:36

Какви преговори бе ?!?!? Бюджетът за здравеопазване е фиксирана сума гласувана от тъпаци в Парламента за една уж независима институция като НЗОК ,след това пльосната на БЛС за одобрение. Какви преговори, а? Лекарите в България са поставени пред свършен факт ,не остойностен труд и ФИКСИРАН НЕПРОМЕНИМ бюджет за годината .Какви преговори за нещо предварително прието и не подлежащо на промени ? Докога ще се лъже за преговори за НРД ?!?! Няма такива преговори ,а вината на УС на БСЛ е че въобще работи с НЗОК ,а не призове всички лекари да си анулират договорите с НЗОК и да си работят частна лекарска практика. Това заслужавате и това ще ви дойде на глупавите глави. Само още няколко 2-3-4 години....

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК