burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Иво Инджов: Обичам прецизната работа, високите технологии и иновациите - затова станах офталмолог

Д-р Иво Инджов: Обичам прецизната работа, високите технологии и иновациите - затова станах офталмолог

Д-р Иво Инджов завършва образованието си в Медицински университет – София през 2016 г. Още като студент проявява интерес към офталмологията и започва да работи като доброволец в Очно отделение на УМБАЛ Аджъбадем Сити клиник – Токуда, където по-късно специализира.

Придобива специалност през 2020 г. След спечелен конкурс започва работа като лекар и асистент към Медицински университет – София в Очна клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Специализира хирургия на преден и заден очен сегмент в Университетска болница Антверпен, Белгия.

Редовно участва в научни конгреси и конференции. Член на European Society Of Cataract & Refractive Surgeons, Българско Дружество по Офталмология, European Society of Ophthalmology и др. Професионалните му интереси са насочени към оперативното лечение на катаракта, глаукома, както и на възпалителни и съдови заболявания на ретината.

Д-р Инджов, как решихте да се посветите на офталмологията?

Няколко са факторите, които ме насочиха към офталмологията. Наложи се сестра ми да претърпи 2 очни операции още като дете. Може би още тогава това е породило желание у мен да помагам на хората с очни проблеми. По време на следването си по медицина реших, че искам да се посветя на специалност, в която има хирургия, но няма риск да изгубиш пациент по време на операция.

Обичам прецизната работа, винаги са ме привличали високите технологии и иновациите. По време на един летен студентски стаж попаднах в очна операционна, на операция за отлепване на ретината. Видях, че офталмологията съчетава всичко, което търсех. Това беше моментът, в който взех решение, че това е моята специалност!

Започнали сте работа като доброволец в клиника по очни болести. Разкажете за това време – какво научихте, какво Ви донесе този опит?

Първоначално започнах да посещавам детски очен кабинет, където имах възможността да почерпя знания от един от най-опитните детски офталмолози – д-р Лиляна Димитрова. Малко след това се прехвърлих в сектора за възрастни. Видях как протича един пълен очен преглед, каква е процедурата за прием на пациент и подготовката му за операция, как се правят инструменталните изследвания.

Всичко това ми помогна при започване на специализацията ми аз вече да знам какво се изисква от мен и как да го направя. Скоро след това ме направиха отговорник на специализантите. Започнах да организирам работата и да помагам на по-младите колеги.

Трупали сте опит като специалист в най-утвърдените клиники. Кои са Вашите учители в специалността?

Имах късмета да черпя опит от много колеги с разнообразни умения. Моят първи учител в офталмологията е д-р Алек Топов, един от най-опитните хирурзи в България и ръководител на специализацията ми. Колегите ми в ИСУЛ ме научиха на принципите на лечение на възпалителни и съдови заболявания, както и тежки очни травми. По време на стажа ми в Университетската болница в Антверпен, Белгия, имах възможността да се докосна до едни от най-големите имена в световната офталмология, като проф. Тасиньон, д-р Клаес и много други водещи европейски специалисти. 

Важна роля за моето развитие имат и страхотните ми колеги офталмолози от родния ми град Смолян, и по-специално д-р Христина Илиева и д-р Петър Янев.

През последните години офталмологията е белязана от бурно развитие с навлизането на нови технологии, нови класове медикаменти. Кои от тях бихте искали да въведете в работата си в УМБАЛ „Лозенец“?

Болницата разполага с изключително добра материално-техническа база. Ръководството инвестира в нова апаратура, така че разполагаме с пълен набор средства за качествена диагностика и лечение. Предстои ни откриване на детски очен кабинет, с обособена чакалня с декорации и занимания, оборудван с апаратура за прегледи на деца. Така ще можем да се грижим и за най-малките си пациенти.

В каква насока виждате развитието си като специалист в близките години? Кои специфични области на офталмологията са най-привлекателни за Вас?

В момента работата ми е свързана предимно с преден очен сегмент – заболяванията на роговица, леща, глаукома, и виждам развитието си в тази област.

Коя е най-голямата Ви мечта в личен и професионален план?

Стремежът ми е поетапно да започнем да въвеждаме все повече нови техники и дейности в нашата практика. Надявам се Отделението по очни болести на болница „Лозенец“ да се развива и утвърждава все повече като място, на което пациентът може да получи комплексна грижа. И все повече хора да решат да ни се доверят.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   mgRM

Още от Кой сте Вие, докторе