burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Маджаров: Електронните рецепти не решиха проблема с липсващите инсулини

Д-р Маджаров: Електронните рецепти не решиха проблема с липсващите инсулини

Електронните рецепти са един пример за налагане на нещо без да се направи предварителен анализ и без да се стъпва на данни. Резултатът от тях е точно какъвто очаквахме – не се преодоля недостигът на лекарствата за диабет, въпреки непрекъснатото изписване на електронни предписания, т.е. проблемът е някъде другаде. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти след представянето на изследването „Икономическия принос на лечебните заведения в България“, поръчано от Лекарския съюз и осъществено от IQVIA.

По думите му отлагателният период не е довел до нищо, защото няма промяна при решаването на проблемите, отбелязани от лекарите още при първия опит за пълното електронизиране на рецептите.

„Нищо ново повече не бива да се въвежда без пилотен проект и анализ. Начинът, по който се прави сега, само показва административната сила на министъра“, каза още д-р Маджаров.

Той допълни, че в момента електронната рецепта е необходима на определени хора просто да събират анализ за свои нужди, но не за нуждите на обществото.

„Към настоящия момент в цяла Европа се използват и на хартия, и електронно. В цяла Европа лекар може да си купи какъвто и да било медикамент само като си покаже картата от БЛС. В нашата държава трябва да си изпиша лекарството на рецепта, за да го види определения заинтересован човек. Със сигурност българските лекари и българските граждани трябва да имат същите права у нас, каквито имат и в Европа“, каза още Маджаров.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   9Lvp

User Avatar В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 03.04.2024 22:14:43

Електронните ви рецепти са Пунта Мара Габриел!

User Avatar Гост 04.04.2024 15:24:18

По-скоро са тъпотии на онзи суетен глупак със съветската титла академик ,който въведе електронните бележки на учениците-чудо невиждано никъде в ЕС .Цялата тази пасмина Кирчо-Кокорчо Денков с денковете и балите тъпоттии надминаха дори Бочко Тиквето по малоумщини.

User Avatar Колега 03.04.2024 09:49:55

За всичко е виновен Гетов! Както мрънка от екрана, така върти далаверите! БЛС трябва да застане по- твърдо и да отстоява пизициите ни! Всяка вечер виждаме по тв разни фармацевти, а лекарите ги няма. Не можем ли да се преборим с фармацевтичната мафия?

User Avatar Гост 03.04.2024 09:02:07

Една част от фармацевтите която е завладяна от мафията е причината за насилственото императивно въвеждане изцяло само електронни рецепти. Защото това е крупно маркетингово проучване наготово ,кой какво ,как и къде изписва определени фармацевтични продукти . И тази информация ще бъде продадена скъпо отвътре (направо от НЗИС ) на определени заинтересувани лица правещи маркетингови проучвания и стратегии. Тоест говорим за КРУПНО КОРУПЦИОННО МЕРОПРИЯТИЕ и вътре в играта на държавни чиновници обслужващи фармамафията. определено стимулирани този процес да е само електронен и систематизиран и готов за продажби, Защото Информацията е пари. Ето защо всички кретени от държавната администрация в здравеопазването вървят пряко интересите на лекарите и пациентите без някаква полезна логика. ДАНС да се самосезира за тази потресаваща корупция от министъра до директори на агенции и дирекции и управляващите НЗИС. Ако никой не проведе следствие върху това ,то нищо необичайно-знаем ,че България ще си остане корупционната дупка на Европа ,където всичко с корупция се прикрива с 'добри намерения' - от хеликоптери , до натрапени само електронни рецепти. Nil admirarum !

User Avatar Гост 02.04.2024 19:43:02

Гетов вкъщи! При Денков!

User Avatar Лекар 02.04.2024 19:40:22

Най-после нещо умно, макар и закъсняло. БЛС не може да клекне на фармацевтите!

User Avatar Ще изпълнявате 02.04.2024 19:00:04

Един е Илко Гетов , а Хинков е Неговият Пророк ! Тяхна в Волята, Вие ще я изпълнявате ! Точка

User Avatar Гост 02.04.2024 18:00:15

Това иска нашия вожд. Никой нищо да не вижда. И всички да са със широко затворени очи. Далаверкатааа. Тя е важна!

User Avatar Лекар 02.04.2024 17:34:28

Точно така е!

Още по темата