burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Маджаров: НЗОК и БЛС вече трябва да гарантират някакво ниво на заплати

Д-р Маджаров: НЗОК и БЛС вече трябва да гарантират някакво ниво на заплати

До това решение се стигна, защото дълги години се надявахме, че когато договаряме увеличение на цените на клиничните пътеки, това автоматично ще води и до увеличаване възнагражденията на лекарите и медицинските сестри. Всъщност обаче стана ясно, че в една голяма част от лечебните заведения това не се случва.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров във връзка с внесените от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ промени в Закона за здравното осигуряване, които дават възможност в НРД да се заложи минимално заплащане за медиците, съобразено с договореното в колективните трудови договори.

„Стигнахме до момент, когато Здравната каса, като инструмент за формиране на здравна политика, ще трябва заедно с БЛС да гарантира и някакво ниво на заплащане“, каза д-р Маджаров. Той допълни, че голяма част от условията, при които работят болниците, също се договарят между БЛС и Касата и също влияят върху икономическото състояние на лечебните заведения, така че това няма да е за първи път. „Има противници на това решение, които казват, че нямат право БЛС и Касата да им се месят във формирането на политиката на доходите, но от друга страна досега живееха в условия, в които ние, като договарящи Рамковия договор, им се месехме в това как точно да изпълняват медицинските услуги, при какви условия, с какъв брой лекари“, посочи той.

Според д-р Маджаров тези лечебни заведения, които се справят добре, ще продължат да се справят добре със или без условието КТД да залегне в Националния рамков договор.

Председателят на УС на БЛС се спря отново и на кадровия проблем в сектора, като отбеляза, че ситуацията отдавна е на ръба, лекарите и сестрите са възрастни и в следващите 5-6 години, независимо от възнагражденията, лечебните заведения ще имат проблем с осигуряването на нужния им персонал. „Практически по една или друга причина, без да се взимат дори някакви решения от държавата за закриване, или някакви по-крути мерки, голяма част от лечебните заведения, които сега функционират, ще затворят врати“, прогнозира той.

Д-р Иван Маджаров коментира също и диалога между съсловната организация и НЗОК, като заяви, че той вече е силно подобрен. „Разбира се, ще имаме спорове, но в споровете се раждат истините“, коментира той преговорния процес по предстоящия за подписване НРД 2023-2025.

Запитан какви трябва да са промените в извънболничната помощ, председателят на БЛС посочи, че това е предмет на дискусии, но обобщи, че тенденцията за намаляване на общопрактикуващите лекари трябва да бъде обърната, като им се дадат повече правомощия, по-добро финансиране и се намали „административния, политическия и популистки натиск“. Д-р Маджаров даде за пример факта, че общопрактикуващите лекари са единствените 3900 души у нас, които са задължени с наредба да слагат номера на личния си телефон на вратата на кабинета си. „Всички останали нормални хора смятат телефона си за лични данни и не го предоставят, изобщо не си и помислят, че могат да го държат непрекъснато включен. Дори и само това да се промени, ще покаже отношението на държавата“, подчерта той.

Шефът на БЛС се спря и на потребителската такса, като заяви, че тя е играла ролята си, докато е била обвързана с минималната работна заплата. (Припомняме, до 2012 г. потребителската такса в извънболничната помощ беше 1% от минималната работна заплата. След това със законови промени се постанови, че тя ще се определя от Министерския съвет. Последното постановление на МС, свързано с размера на потребителската такса, е от 2013 г., когато тя бе фиксирана на 2.90 лв., б. р.) Д-р Маджаров припомни, че към момента таксата за пенсионерите е 1 лв., а редица групи хора са напълно освободени от нея. Затова в този си вид според него тя не играе своята „възпираща“ роля.

Друга промяна, която е необходима по отношение на заплащането на общопрактикуващите лекари, е заплащане за остри случаи, смята д-р Маджаров. Той отбеляза, че в момента личните лекари не могат да извършват профилактика и диспансеризация, защото са залети от остри случаи, свързани с грип, а за това те получават само средствата за капитация.

Промяна в този вид заплащане, както и увеличаване на средствата за работа в отдалечени и труднодостъпни места ще накарат младите медици да поискат да работят като общопрактикуващи лекари, прогнозира председателят на УС на БЛС.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   xB*6

User Avatar Elf 26.01.2023 10:20:33

Ebbbal sam ti i mihailtikovoto zdraveopazvane !!!

User Avatar Гост 25.01.2023 09:42:55

Маджаров ,хайде сега проведи разговор с твоя мишок Меджиди да внесе искане в МС за вдигане на потребителската такса на що-годе приемливи нива от 7.80 лева (1% от МРЗ към днешна дата). ЗА ВСИЧКИ ЗЗОЛ. Стига бръщолевения и тюхкане като платена оплаквачка на гробищата.

User Avatar Гост 25.01.2023 09:26:38

Ми изберете си пак Тиквоний пожарникарски, сега нали пак ще има избори. Като толкова ви харесва системата след дългогодишното му управление изберете си го. Или онзи нарцис професор, неврохирург...

User Avatar стар доктор 25.01.2023 09:12:52

Добре е да се помни че промянкаджиите-шарлатани и депутатите от Дъ и Бъ премахнаха 400 лева, които ББ ги даде заради ковида и обеща да ни ги остави глед това трайно.

User Avatar аз 26.01.2023 10:04:30

Сега Нинова ще ти даде двойно. В партийния ти клуб.

User Avatar Гост 25.01.2023 08:57:00

А остойностяването?това,което четем е поредната стъкмистика между цени и обеми.ако "уцелите"бройката хоспитализации сметката се подрежда после по пера.Ако обаче има друг фактор/епидемия/ болниците остават полупразни и касата по пълна.Що се отнася до ОПЛ,това да ти вдигне тел.в празничен ден или след работно време го брой за джакпод.

User Avatar ЗОЛ вол 25.01.2023 13:16:56

От какъв зор ще ти вдига телефона в почивни дни и извънработно време, бе нахалник! Има си заместници, има си и дежурни, за които плаща. Хем недоволствате, че ви лекували по телефона (безплатно!), хем се натискате да звъните! В Германия е криминализирано звънене на личен телефон на лекаря - това чул ли си го или не ти изнася?

User Avatar Гост 25.01.2023 09:18:05

Пише се 'джакпот' бе гащник. Освен това твоите права свършват до точката ,от която започват гражданските права на другите и няма как да се смяташ за нещо повече от другите .Както ти не работиш 24 часа ,така и лекарите не може да искаш да си вдигат телефона денонощно ,пък и безплатно за теб. Нагли ватници зомбита от соца. И изразът СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ ГОВОРИ ЛИ ТИ НЕЩО, А ? Че неправомерно тормозиш някого СЛЕД РАБОТНОТО МУ ВРЕМЕ ?!?! За кого се мислиш, а ? За принца на Монако ли ?

User Avatar Гост 24.01.2023 23:44:47

Тоя слуга на бизнесмена да не би се изживява и на шеф на здравната касичка?

User Avatar Гост 24.01.2023 19:18:54

НЗОК ще плаща заплати...резил!

User Avatar Гост 24.01.2023 19:16:16

М-даа.., лекарят отново ще стане здравен РАБОТНИК на заплата. Финансирането отдавна не е за извършена дейност, а се финансират структури (с предварително определени лимити), а системата се регулира централизирано от държавата. Договаряне практически няма. Защо ни е тогава БЛС?

User Avatar Гост 24.01.2023 19:11:38

Комунизмът се завръща в здравеопазването, не толкова бавно и вече не толкова неусетно почти...

User Avatar Гост 25.01.2023 09:25:51

Комунизмът никога не си е тръгвал от тази дупка българия заради управляващите скапаняци комунистически к@пелет@, които независимо от боята на партията им много си обичат безплатните неща особено грабения незаплатен труд на доктора . В момента няма партия в България ,която да не е откровена комунистическа или популистка, във всички случаи партийната класа е изцяло лява и ултралява . Затова и никой не прави и не желае да прави никакви европейски реформи в здравни сектор и в каквото и да е било друго.

Още от Новини