burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Маджаров: Процедурата за работа на украински медици у нас да се ускори

На първо място е запазването на безопасността на пациента, отбеляза Милка Василева

Д-р Маджаров: Процедурата за работа на украински медици у нас да се ускори

В България има изключително голям дефицит на медицински сестри, но въпреки това желаещи от Украйна не могат да започнат работа веднага. Има определени изисквания, на които те трябва да отговарят, за да могат да започнат работа в България. Това каза пред bTV радио председателката на БАПЗГ Милка Василева.

„И трябва да сме напълно наясно, че на първо място е запазване правата и безопасността на пациента. Поради тази причина колегите, които идват от различни страни, не само от Украйна, първо трябва да владеят български език, и след това да получат признаване на професионалната квалификация от МЗ“, посочи тя.

„Нашите професии са регулирани и те трябва да бъдат гарантирани от гледна точка на квалификацията“, потвърди и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Ние от БЛС бихме призовали просто, без да се намаляват изискванията към тези колеги, процедурата да бъде ускорена“, каза той.

От думите на Милка Василева стана ясно, че към момента няма желаещи да работят като професионалисти по здравни грижи от страна на украинските бежанци. Заявки за работа като лекари обаче има, макар и не много, информира д-р Маджаров и допълни, че те са неофициални, чрез български лекари, които познават съответните си украински колеги от международни форуми. Председателят на БЛС уточни, че те са пренасочени към Министерството на здравеопазването.

По време на разговора бе засегната и темата за лечението на украинските граждани у нас. Д-р Маджаров отбеляза, че вариантите за достигане до това лечение са два, като единият е чрез придобиването на статут на бежанец, който дава автоматично и статут на здравноосигурен, с всички произтичащи от това права. Вторият вариант пък е лечение „на ниво благотворителност“, посочи той. „Българските лекари няма да откажат помощ на такъв човек, който е в нужда, който е принуден да напусне своята страна. Всички кабинети на български лекари и всички болници, най-отговорно заявявам от името на БЛС, са готови да обслужват такива граждани. Разбира се, това не може да бъде безкрайно, това не решава техния проблем, защото ако те имат хронични заболявания, лечението трябва да бъде осигурено“, коментира д-р Иван Маджаров и призова за бързи нормативни промени, които да гарантират временната помощ за тези хора. От думите му стана ясно, че в БЛС е постъпвала информация за лечебни заведения, лекуващи украински граждани за своя сметка, като става въпрос основно за такива в северната и североизточната част на страната.

В коментар на въпроса дали украинските бежанци могат да компенсират недостига на български специалисти в здравния сектор, Милка Василева посочи, че това е невъзможно, не на последно място заради факта, че заплатите на медсестрите са много ниски. От своя страна д-р Маджаров заяви: „Цинично е дори да си помислим, че трябва да разчитаме на бежанци от друга държава, които страдат и са напуснали своите родни места поради война, за да си попълним нашите кадрови резерви, защото сме допуснали да изгоним или да не успеем да задържим нашите кадри“.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   PSHA

User Avatar руSSки фашисти 15.03.2022 19:52:31

Руските военни разстреляха трима тийнейджъри до Чернигов Срещу тях са открили огън от руска военна колона Трима невинни тийнейджъри станаха жертви на руската агресия в украинската Черниговска област, съобщи Униан с позоваване на шефа на Черниговската областна прокуратура Сергий Василин. Престъплението е извършено в с. Мохнатин. Две от убитите момчета са братя-близнаци, третият загинал е 19-годишен младеж. "Според показанията на свидетел, там е преминавала колона с руска военна техника: 7 бензиновоза, 3 КамАЗа с боеприпаси, съпровождани от бойни пехотни машини (БМП). Тайм са се движели и местни жители, стреляли са по тях от БМП." – разказва Василин.

User Avatar Господинов 15.03.2022 13:30:40

Това не се ли нарича дъмпинг

User Avatar Гост 15.03.2022 14:46:19

Това е солидарност с колегите, жертви на агресията на руските подчовеци!

User Avatar Слава Україні❤️Братя 15.03.2022 11:23:30

Слава Україні ❤️ Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА! ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!

Още от Новини