burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Маджаров: Трябва да стигнем постепенно до 1 милион хоспитализации

Д-р Маджаров: Трябва да стигнем постепенно до 1 милион хоспитализации

Виждаме, че от НЗОК отново обещават увеличение на средствата за здравеопазване, но само ако болниците си „намерят” 2,2 млн. пациенти. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти по повод предложените два варианта на бюджет на Здравната каса за 2023 г.

„По данни, с които разполагам, и по мои изчисления, до края на септември пациентите, преминали през лечебните заведения, са 1,4 млн. До края на годината могат да станат най-много 1,8 млн. Ние от БЛС предлагаме да се намалява броят на предвижданите хоспитализации постепенно, докато стигнем нормата, която би била адекватна за нашата държава“, каза още д-р Маджаров.

По думите му реалният брой предвиждани хоспитализации на година трябва да е не повече от 1 млн. „Всяка година трябва да намаляват с по хоспитализациите с по 200 000, 300 000, за да  достигнем целта 1 млн. Тогава ще има добре финансирани здравни грижи и пациентите ще бъдат лекувани толкова дълго, колкото е необходимо, а няма да бъдат изписвани в момента, в който свърши клиничната пътека“, каза още председателят на БЛС. По отношение на извънболничната помощ д-р Маджаров заяви, че не вижда никаква промяна в политиката на Здравната каса.

„Не е възможно с тези средства да се говори за увеличаване на профилактиката и скрининговите програми. Не обвинявам никого – нито управителя на Касата проф. Петко Салчев, нито Надзорния съвет, но трябва тогава те трябва ясно да кажат кой определя нещата, кой „нарежда“ да се случва това. Ясно е, че от Министерството на финансите определят рамката, но кой диктува да бъдат разпределяни по този начин средствата и съответно да се крие заложеното увеличение“, попита той.

Д-р Маджаров заяви още, че БЛС има контрапредложение на предложението да се отпуска 6 лв. за изпълнена рецепта от фармацевтите – да се отпускат по 6 лв. и за изписване на рецептата.

Той подчерта, че няма риск за системата, ако се работи със същия бюджет като тази година. „Ще работим три месеца с парите от бюджета за тази година и след това ще приемат нов бюджет, в който, ако са разумни и се съгласят с нас, ще можем да върнем със задна дата новите цени, които предстои да договорим“, каза той. „Като вземем 150-те милиона лева икономии и резерва на Касата, имаме възможност да вдигнем цените на пътеките с общо 500 млн. лв., които ще бъдат получени от болниците, които работят добре. На нас ни разказват обаче друга приказка – на Касата й трябват много пари, които да бъдат разпределени по всички болници, те да не могат да ги заработят, защото нямат пациенти и Касата удобно да каже, че плаща само за дейност. Това е“, каза д-р Маджаров.

В отговор на въпрос докъде са стигнали преговорите за увеличаване на цените на клиничните пътеки, председателят на БЛС каза, че „доникъде“. „Предстои нова среща между представители на съсловната организация, финансови експерти и представители на Касата, на която ще се обсъди с колко процента може да се вдигнат цените на клиничните пътеки и каква методика би могло да се приложи за усвояване на икономии, ако има, за да няма напрежение между нас и НЗОК“, уточни той.

„Преговорите с Касата вървят меланхолично, с известна доза на имитация. Виждаме, че от страна на експертите има разбиране, но си личи, че имат ограничение във взимането на решения. Затова предлагаме на следващите срещи да присъства и председателят на Надзорния съвет д-р Александър Златанов, за да има възможност да се вземат решения“, каза още д-р Маджаров.

Той съобщи, че до две седмици съсловната организация очаква резултат от поръчана от тях разработка и обосновка за остойностяването на лекарския труд. Работата се извършва от икономисти, които ясно са разписали, че заплащането на лекарите и на медицинските сестри трябва да включва компоненти като квалификация, подобряване на квалификацията, резултати от лечение. „Ще представим анализа и обосновката в работната група, която създаде министър Меджидиев, и тогава няма да си говорим просто за повишаване на цените на клиничните пътеки, а защо искаме да ги повишим, както и че ако в някои региони оставим болниците да получават приходите си само от клинични пътеки, те ще загинат“, подчерта д-р Маджаров.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   AcQX

User Avatar Идеалист 09.11.2022 20:16:33

От 20 години НЗОК, стимулира хоспитализациите и оскъпява лечението и така се понижава качеството на лечението. Трябва да става обратното. Хоспитализациите да се намалят съобразно известните нужди. Сега болниците приемат доста непоказани за болнично лечение, за да могат да получат средства. Изкуствено създадения оборот е крайно вреден и за персонала и за болните. Има нужда да се затворят половината болници, които на практика са т.н. " медицински работилници"

User Avatar @@@@@ 05.11.2022 23:22:02

ЗАШО ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ НА ОСТОЙНОСТЯВА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД? Защото сте пу=ки заспали!

User Avatar 6666 05.11.2022 23:12:13

ОТ ПЕТЪК ЦЕНИТЕ НА АДВОКАТСКИТЕ УСЛУГИ/ НАРЕДБАТА Е ПУБЛИКУВАНА В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК/ СКАЧАТ ШЕМЕТНО И ТО С РЕШЕНИЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ - ЗА НАДРАСКВАНЕТО НА НОТАРИАЛЕН АКТ НА ИМОТ ЗА 100 000 ЛВ„ ХОНОРАРЪТ НА АДВОКАТА ЩЕ Е 2500 ЛВ„ А ЗАЩО ТАКА БЪРЗО И ШЕМЕТНО НЕ СКАЧАТ И ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ С РЕШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЛС? ЗАШО ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ НА ОСТОЙНОСТЯВА ЛЕКАРСКИЯ ГРУД?

User Avatar Гост 30.10.2022 22:24:36

Преливаме пусто в празно, занимаваме се с работи дето не разбираме

User Avatar Surg 28.10.2022 19:28:49

Задължително сложете и две таблици....сравнение на 20 професии на час с лекарската, като бръснар да речем,и на 12 страни от ЕС

User Avatar Surg 28.10.2022 19:25:52

Това с намалението е като да си поръчаш двойка кебапчета вместо четворка, за да ти стигнат парите, .....водят неуки и слепи хора

User Avatar ЖН 27.10.2022 20:03:13

Остойностяването е поръчано от БЛС не на икономисти, а на известна алхимичка, повярвала си, че е медицински и финансов корифей едновременно. Резултатът за лекарите - жална им майка.

User Avatar Авксентий Велешки 27.10.2022 18:22:13

Маджаров , гледай си казионната организация и си трай - преговаряй , договаряй и т.н. медицински дейности и до тук. Да се изказваш за лекарствата нито е твоя работа нито имаш капацитет да го правиш. перите за лекарства са си пари за лекарства , парите за болници са си пари за болници и трябва да докажеш , че и заслужавате и ще ги изработите. Лекарствата не са ваша работа изобщо.

User Avatar Гост 27.10.2022 22:49:40

Ами то от наливане на пари за лекарства не остава за болниците. То и какви рецепти - хартиени или ел. ще се пишат не е работа на аптекарите.

Още от Новини