burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Миндов: По отношение на грипа София е на една трета от нивото на Бургас

В момента прегледите от разстояние не са узаконени, издаването на рецепти също

Д-р Миндов: По отношение на грипа София е на една трета от нивото на Бургас

„Няма голям натиск от заболели в София-град. Миналата седмица тръгна една вълна, след което затихнаха нещата. Сега сме на 1/3 от нивото в Бургас. При децата е по-голям процентът“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR д-р Георги Миндов - председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Той поясни, че COVID в много отношения се припокрива с грипа.

„Ваксинираните го карат по друг начин. Затова когато някой влезе в кабинета ми, първо го питам дали е ваксиниран. Характерно е рязкото начало с висока температура, която се задържа висока за няколко дни. Хубаво е да се направи тест, те са за домашна употреба, може и в кабинета или в лицензираните лаборатории“, обясни личният лекар.

Д-р Миндов подчерта, че за COVID няма патогенетично лечение, но за грип има и то е с противовирусни препарати и трябва да се започне колкото може по-рано, в първите 24 часа от началото на симптомите, след 48 часа няма ефект. „Колкото по-рано се спре репликацията на вируса, толкова по-бърз е ефектът“, допълни той и уточни, че тези лекарства се отпускат по лекарско предписание.

„Безразборното пиене на антибиотици, с които си сриваме още повече имунната система, е друга голяма грешка“, категоричен е лекарят. Той отбеляза, че България остава на първо място в Европа по смъртност и неваксинираност и това е едно много безотговорно поведение.

В момента прегледите от разстояние не са узаконени, както беше при COVID, издаването на рецепта по Здравна каса или направление без преглед и физически подпис в момента не е разрешено и се води престъпление, посочи още д-р Миндов, коментирайки епидемичната ситуация, в която по принцип не се препоръчва излизане навън поради опасността от предаване на вируса. „Не може до получите онлайн рецепта без физически преглед, нито направление, лекарят може да остане без лиценз, да се прекрати договора му с Касата и да останете без лекар“, предупреди той.

„Когато температурата се задържи няколко дни и се появи кашлица, вторично се срива имунната система и се наслагва инфекция. Типично сухата кашлица преминава във влажна и различни по цвят храчки, отпадналост и стягане в гърдите, което показва, че инфекцията слиза надолу. Най-честите усложнения са пневмониите или други хронични заболявания като бъбречни, или неврологични, например менинигити, особено при малки деца“, обясни още д-р Миндов.

Той се спря и на темата за носенето на маски. „Хората си мислят, че маските са белезници за лицето. Най-после ще го изболедуват и по този начин и ще разберат защо хората в други държави ходят по улиците с маски. Пазят себе си и околните. В лечебните заведения маските са задължителни“, подчерта лекарят.

Д-р Миндов отбеляза, че интересът към COVID ваксините намалява. „За последно съм ваксинирал пациенти срещу COVID през ноември 2022 г. Приключи желанието за ваксиниране“, каза той. По думите му ваксините са се оказали нискоефективни, което е демотивирало хората. „COVID ваксините не оправдаха очакванията“, посочи той.

Д-р Миндов отбеляза още, че имало недостиг на противогрипни ваксини, но в цяла Европа в момента има повишен интерес. „Ваксините са изчерпани, остава ни да спазваме мерките против грипа“, заключи той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   EUbn

Още от Новини