burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Миндов: У нас още има от старите варианти на коронавируса и трябва да се пазим от тях

Д-р Миндов: У нас още има от старите варианти на коронавируса и трябва да се пазим от тях

„Ние имаме данните за заболеваемостта от тези, които са регистрирани в портала. Голяма част от хората обаче не желаят да се регистрират, голяма част от родителите отказват децата им да бъдат изследвани. Според математиците реално болните от коронавирус в страната трябва да се умножат от 3 до 5 пъти. Ако това е вярно, значи в момента болните са 1 млн.“. Това каза пред БНТ председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той допълни, че в много държави има голямо количество позитивни лица, но това нищо не означава.

„Протичането на заболяването при Омикрон е по-леко от грип – леко неразположение, хрема и дразнене в гърлото 2 дни и се приключва. Проблемът е, че у нас, заради ниското ваксинационно покритие, циркулират и другите щамове като Делта и Алфа. Имам пациент, който миналата седмица загуби мирис и вкус, което категорично не е Омикрон. Именно при тях са усложненията. Старите варианти имат 2 пъти по-голяма склонност към усложнения, хоспитализации и тежко протичане. Не бива да си правим шега, не се знае какво ще закачим, особено ако сме неваксинирани“, каза д-р Миндов.

Той подчерта, че лекарите са на предела на силите си, тъй като всеки общопрактикуващ лекар наблюдава около 50-60 активни случая.

„Има общ протокол за лечение на COVID при възрастни, но няма такъв за лечение на деца, няма и за бременни“, допълни д-р Миндов.

Д-р Георги Миндов поясни, че в момента COVID зони има в повечето големи градове, но на практика COVID зони са кабинетите на общопрактикуващите лекари. „Желателно е хората със симптоми да не идват, когато има други хора, да си уговарят предварително час, за да не става застъпване на здрави и болни, на ваксинирани и неваксинирани. Очакваме COVID лекарствата, които действат на клетъчно ниво и спират деленето на вируса. Това е нашата голяма надежда след ваксините“, допълни той.

По отношение на „зелените сертификати“ той заяви, че те трябва да отпаднат, само ако са премахнати в цяла Европа. „Безсмислено е да се премахват само в България, защото това ще ни отнеме възможността да пътуваме“, каза д-р Миндов.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   ZGu5

User Avatar Свидетели на седмия бустер 31.01.2022 10:17:07

Сички ше омрем!

User Avatar Гост 01.02.2022 00:28:39

Засега умират 96% антиваксъри.

Още от Новини