burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Надежда Стаматова: Резките колебания в температурите увеличават значително риска от пневмония при всички групи от населението

Климатикът в помещенията трябва да е подходящо настроен, а влажността на въздуха в тях да се поддържа между 40% и 60%, посочва още тя

Д-р Надежда Стаматова: Резките колебания в температурите увеличават значително риска от пневмония при всички групи от населението

Д-р Надежда Стаматова е специалист пулмолог в ДКЦ „Софиямед“. Тя има 30-годишна лекарска практика в областта на острите и хронични белодробни заболявания и белодробна туберкулоза. Завършва Медицински университет Стара Загора през 1992 г. Специалностите по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия придобива съответно през 2000 г. и 2008 г. Д-р Стаматова членува в Български лекарски съюз и Българско дружество по белодробни болести. Член е и на Лекарска мрежа „Въздух за здраве“. Участвала е в редица национални и международни конгреси и семинари по специалността. 

Д-р Стаматова, обикновено се приема, че лятото не носи изпитания за хората с ХОББ и бронхиална астма, които в по-голяма степен са по-застрашени през студения сезон и през пролетта. Тежките юлски горещините обаче станаха причина дори и здрави хора да се почувстват зле. Как високите температури  се отразяват на хората с хронични заболявания на белите дробове?

И ниските, и високите температури са пряко свързани с по-висока честота на посещенията при лекар, включително по повод на белодробни симптоми. В студените сезони боледуват по-често хронично белодробно болните и по-възрастните хора, като най-срещани са грипоподобните инфекции и инфекциите на горните дихателни пътища. Пикът на инфлуенца, обостряне на ХОББ и инфекциите на горните дихателни пътища е най-голям при температури -9 градуса през зимните месеци, докато астмата и инфекциите на долните дихателни пътища са с най-голяма честота при температури +10 градуса през преходните сезони.

Резките колебания в температурите увеличават значително риска от пневмония при всички групи от населението.

За предпазване от респираторни заболявания през летните месеци препоръчвам избягване на дейностите на открито в най-топлите часове на деня и добра хидратация - прием на достатъчно количество течности. Освен това съветвам да се носи адекватно облекло и използване на климатици при задаване на температура в помещението, която е не повече от 8-10 градуса по-ниска от околната.

Как влияе влажността на въздуха на хората с белодробно заболяване? Какви опасности крият за тях прекалено сухият въздух и въздухът с висока влажност?

Идеалната влажност на въздуха в помещение е между 40-60%. При тези стойности функционират най-добре циркулацията, мозъкът, лигавицата на очите и дихателните пътища, а всички те са пряко свързани с имунитета. Сухият въздух - особено под 30% влажност - намалява имунитета, като нарушава бариерната функция на лигавиците, от друга страна улеснява разпространението на вируси и бактерии в помещенията и ги прави по-устойчиви.

Въздухът на околната среда е по-сух през студените месеци, а вирусите и бактериите обичат сухия въздух (под 40% влажност). Например - установено е, че под 20% влажност честотата на инфекциите е около 70%, а при влажност над 40% е около 20%.

За тази цел е необходимо да се предвиди добра вентилация и климатизация на помещенията, често проветряване, евентуално използване на овлажнители за въздух, за да се поддържа влажност в жилищата и офис пространствата между 40 и 60%.

Често в големите горещини хората и особено децата предпочитат да консумират леденостудени напитки и много сладолед, а това понякога е предпоставка за бързото настъпване и развитие на инфекции на гърлото – фарингити, ларингити. Как в такива случаи може да се избегне опасността от задълбочаване на болестния процес и засягане на долните дихателни пътища?

Хората трябва да приемат достатъчно вода ежедневно, независимо от температурата на водата. Нужното количество за жени е около 2.7 литра, включително водата, съдържаща се в храната, и 3.7 литра на ден за мъжете.

Разпространено е мнението, че консумацията на студени храни и напитки причинява възпаление на гърлото и настинка, но няма достатъчно научни доказателства за това.

Аз съветвам моите пациенти да приемат достатъчно вода - около 6-8 чаши дневно. Искам да уточня, че вода с температура около 8-9 градуса е достатъчно студена и в същото време осигурява пълноценна хидратация, като е малко вероятно да причини заболяване. Сладолед може да се консумира, но в разумни количества.

Какви препоръки бихте отправили към хората, прекарали тежък COVID с белодробни усложнения?

Всички, прекарали тежко COVID, с белодробни усложнения и особено тези с придружаващи хронични белодробни заболявания, сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, автоимунни болести, са с потенциално намален имунитет и трябва да бъдат наблюдавани от личен лекар или съответния специалист. Това е моята препоръка.

Дългият COVID и усложненията на заболяването са динамични процеси и изискват периодично проследяване и оценка от специалист. Характерни за дългия COVID са синдром на хронична умора, „мозъчна мъгла“, както и необяснената с друго миалгия - болка по мускулите.

Употребата на хранителни добавки е добре да се обсъди с личния лекар или със специалист, а не да се прилага хаотично.

Добре известно е, че тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за заболявания на белите дробове. Какво показват Вашите наблюдения – има ли тенденция повече хора да се отказват от този навик? Крие ли опасност обаче нарастващата  употреба на нагреваеми тютюневи изделия?

Тютюнопушенето е зависимост, чиито вредни влияния са широко известни и пушещите ги знаят много добре. Въпреки това разяснителните кампании и мерките за ограничаване на пушенето са задължителни. Те имат най-голям смисъл при подрастващите, за да се предотврати започване на тютюнопушене. България е на второ място в света по брой изпушени цигари на възрастен годишно. В моята практика с радост установявам, че повече хора на възраст 18-30 години се отказват от пушенето, за разлика от по-възрастните пациенти.

Пушенето е доказан рисков фактор за възникване и влошаване на белодробни заболявания, сърдечносъдови заболявания, както и онкологични, не само на белия дроб.

Отказването от пушене е трудно, зависи много от продължителността на пушенето и склонността на конкретния пациент към зависимости. Има медикаментозни средства за подпомагане на този процес. Много важна е психологическата помощ и помощта от страна на семейството и близките.

Пушенето е една от най-честите и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност. Основно засяга кръвоносните съдове (атеросклероза), причинява карцином на белия дроб и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), влошава други съществуващи белодробни болести.

Бездимните изделия са по-малко вредни, но не са безвредна алтернатива на пушенето. В аерозола на бездимното устройство потенциално вредните частици са по-малко, но пък те се използват в много по-големи количества. Все още обаче не е направена реална оценка на дългосрочните вреди от тяхната употреба.

В контекста на тези въпроси споделяте ли виждането, че сезонът на ваканциите е подходящото време за отказ от тютюнопушене?    

Няма лош момент за отказване от цигарите. Ваканцията и всички положителни емоции, които тя носи, са добър период за спиране на тютюнопушенето. Повече разходка, спорт и време, прекарано с приятели, могат да бъдат добро помощно средство в тази борба.

 


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   $QC*

Още от Новини