burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р София Ангелова: Вирусната обстановка е съвсем обичайна за сезона

Д-р София Ангелова: Вирусната обстановка е съвсем обичайна за сезона

Съвсем обичайна е обстановката в момента. Есенно-зимният сезон е времето на респираторните вирусни инфекции. Различното в момента е, че между грипа и обикновената настинка е Омикрон. Това каза пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ.

„Две години говорихме само за COVID, сега той отслабна, тъй като голяма част от хората са ваксинирани, преболедували и вече имат имунитет за него. Много е важно да знаем как протича грипа – на фона на добро здраве той започва изведнъж с главоболие, мускулни и ставни болки, висока температура и силно изразена отпадналост. Той се различава от обикновената настинка – остро респираторно заболяване, предизвикано от други риновируси, при които е характерно гърлобол, обилна хрема и кашлица“, подчерта тя.

По думите на д-р Ангелова с бързите тестове може да се отличи Омикрон от грип. „Много си приличат симптомите. Ако заболяването е комбинирано грип и Омикрон, лекарите разполагаме с оръжие – невраминидазни инхибитори, които трябва да се вземат още в първия момент. Грипният вирус има пик на развитие от 48 часа и трябва да спрем неговото разпространение. За другата група вируси разполагаме с антивирусни медикаменти. Целта е да предотвратим усложнения“, каза пулмологът.

Д-р Ангелова допълни, че за силен имунитет най-важни са добрият сън, пълноценното хранене и избягването на стреса, но не с алкохол, който убива имунните клетки.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   E@gy

Още от Новини